Fysik

Dimensionsanalyse (løse en simple ligning)

13. september 2017 af anonym000 - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg er fanget i en tanketorsk. Jeg har denne her ligning : π = t · g1/2 · l-1/2

hvor π er den dimensionsløse variable, g er tyngdeacc., l er længden af et snor og t er svingningstiden.  Det drejer som et matematisk pendul. Jeg ved at jeg skal ende med en ligning som hedder t = π · √(l/g). 

Jeg ender med t = π · √(g/l).  Hvilket er forkert.

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. september 2017 af MatHFlærer

\pi=t\cdot g^{1/2}\cdot l^{-1/2} \Leftrightarrow

\frac{\pi}{g^{1/2}\cdot l^{-1/2}}=t \Leftrightarrow

\frac{\pi\cdot l^{1/2}}{g^{1/2}}=t \Leftrightarrow

\pi \cdot\frac{l^{1/2}}{g^{1/2}}=t \Leftrightarrow

\pi \cdot(\frac{l}{g})^{1/2}=t \Leftrightarrow

t=\pi \cdot \sqrt{\frac{l}{g}}


Svar #2
13. september 2017 af anonym000

Der er nok en regneregl som jeg har lært i gymnasiet som jeg nu har glemt. Hvad er det som sker i ligning nr. således at længden l hopper over brøkstregen i ligning nr. 3? Hvad er den generelle regl her?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2017 af MatHFlærer

Du ved, at a^{-1/2}svarer til \frac{1}{a^{1/2}} men i dit tilfælde står der jo \frac{1}{a^{-1/2}} som er det samme som \frac{1}{\frac{1}{a^{1/2}}} hvilket også er a^{1/2}


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2017 af MatHFlærer

Den generelle regel er

a^{-n}=\frac{1}{a^n}

Brug reglen i dit tilfælde og prøv at se hvad der sker. :-)


Svar #5
13. september 2017 af anonym000

okay, har fundet ud af det nu !

- - -

...............


Skriv et svar til: Dimensionsanalyse (løse en simple ligning)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.