Biologi

Osmose

14. september 2017 af Deluxse - Niveau: A-niveau

Hey folkens!

Jeg har problemer med dette spørgsmål vedrørende osmose, håber nogen kan hjælpe. 

Hvorfor har marmelade en længere holdbarhed end ferskt kødpålæg?

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
14. september 2017 af AngelOneOne

Hej,

Marmelade, er som du ved, et produkt der indeholder en stor mængde sukker. Den store mængde sukker gør, at marmeladen kan udtrykke et stort osmotisk tryk mod mikroorganismer. En mikroorganisme, har en bestemt koncentration af ioner og næringsstoffer, opløst i dens cytoplasma, som hovedsageligt består af vand. De fleste cellemembraner og cellevægge, er gennemtrængelige for vand.

Når koncentrationen af ioner og næringsstoffer er høj uden for cellen, vil det osmotiske tryk forsøge at udligne koncentrationerne, så de bliver lige store. Koncentrationen af sukker i marmeladen, kan kun gøres mindre, og koncentrationen i cellen større, ved at suge vand ud af cellen. Når det sker, dør cellen.

Derfor virker høje koncentrationer af f.eks. sukker eller salt, konserverende, simpelthen fordi vandet trækkes ud af bakteriecellerne, der herefter dør.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.