Biologi

Osmose i kartofler

16. september 2017 af Gym1g (Slettet) - Niveau: C-niveau

Sidder og skal lave en rapport i biologi om osmose i kartofler, men sidder fast i nogle diskusions spørgsmål. Nogle der kan hjælpe?

1. Kan salt trænge gennem kartoflens cellemembran? Begrund svaret.

2. ’Isotonisk saltvand’ indeholder salt der svarer til menneskecellers indhold af opløste stoffer (ca. 0,9 % NaCl). Hvorfor er det bedst at fx øjenskylning og sårrensning sker med isotonisk saltvand, og at fx. organer (fx til transplantation) og kontaktlinser rengøres og opbevares i isotonisk saltvand?

3. Hvorfor tilsætter man salt til vandet, når man koger kartofler?

4. Hvorfor tager vejtræer skade af for meget saltning om vinteren? – og hvorfor kan ukrudt bekæmpes med salt?

5. Hvorfor skal gærceller der bruges til bioteknologisk produktion, have en ganske bestemt saltkoncentration i deres næringsmedium, dvs. den væske de dyrkes i?

6. Hvorfor er salt- eller sukker-syltning effektive konserveringsmetoder? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2017 af Soeffi

#0

NaCL kan ikke trænge igennem, fordi Cl--ionen er for stor til at passere membranen, og den holder Na+-ionen ude på grund af elektrostatiske kræfter.

Koncentrationer af salt eller sukker i det vand, der omgiver cellerne, trækker vand ud af cellerne på grund af osmose, hvis koncentrationen uden for cellerne er højere end indeni.


Svar #2
16. september 2017 af Gym1g (Slettet)

#1
#0

NaCL kan ikke trænge igennem, fordi Cl--ionen er for stor til at passere membranen, og den holder Na+-ionen ude på grund af elektrostatiske kræfter.

Koncentrationer af salt eller sukker i det vand, der omgiver cellerne, trækker vand ud af cellerne på grund af osmose, hvis koncentrationen uden for cellerne er højere end indeni.

Har du der kun svaret på 1. eller er det 2 forskellige? Kan godt se at den første den er spørgsmål 1, men er i tvivl om det andet


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2017 af Soeffi

#2. Den anden svarer på resten.


Skriv et svar til: Osmose i kartofler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.