Fysik

Jeg er helt lost på den problemstilling kan nogen hjælpe?

16. september 2017 af susa131k (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sæt kanonens højde til 10 m, hastighed til 18 m/s, og vinklen til 45°. Hvor langt tror du, at kanonen vil kunne skyde nu? Gør rede for dit estimat. Prøv at affyre kanonen. Havde du ret?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2017 af mathon

Brug ligninger for det skrå kast - uden luftmodstand.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2017 af mathon

    kastevidde:
                         \small \small \small \small x=\frac{-\tan(\alpha )+\sqrt{\tan^2(\alpha )+\tfrac{2y_0\cdot g}{{v_0}^2\cdot \cos^2(\alpha )}}}{\tfrac{-g}{{v_0}^2\cdot \cos^2(\alpha )}} 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2017 af mathon

tegnkorrektion:

                       \small x=\frac{-\tan(\alpha )-\sqrt{\tan^2(\alpha )+\tfrac{2y_0\cdot g}{{v_0}^2\cdot \cos^2(\alpha )}}}{\tfrac{-g}{{v_0}^2\cdot \cos^2(\alpha )}}

                       \small \small x=\frac{-1-\sqrt{1+\tfrac{196\; \left ( \tfrac{m}{s} \right )^2 }{162\;\left ( \tfrac{m}{s} \right )^2}}}{-0{.}060617\; m^{-1}}=41{.}02\; m                     

                      


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2017 af sjls

Benyt, at kuglens position i lodret retning som funktion af tiden er givet ved

y(t)=-\frac{1}{2}*g*t^2+v_{0y}*t+y_0

når man ser bort fra luftmodstand. 

Starthastigheden i lodret retning er så v_{0y}=v_0*sin(\alpha ), hvor du her kender både vinklen alpha og starthastigheden v_0. Dvs. at v_{0y}=18\frac{m}{s}*sin(45)=12.728\frac{m}{s}. Du skal så finde ud af, hvornår positionen i lodret retning er 0 (altså når kuglen rammer jorden), såfremt du sætter startpositionen til at være y_0=10m. Dermed skal du løse ligningen

-\frac{1}{2}*9.82\frac{m}{s^2}*t^2+12.728\frac{m}{s}*t+10m=0\Leftrightarrow t=3.224s

Kanonens vandrette afstand fra startpositionen kan så findes ved at bestemme x(t)-værdien til tiden t=3.224s:

x(t)=v_{0x}*t+x_0=v_0*cos(\alpha )*t

x(3.224s)=18\frac{m}{s}*cos(45)*3.224s=41m


Skriv et svar til: Jeg er helt lost på den problemstilling kan nogen hjælpe?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.