Matematik

Lineære funktion - Isolering af x?

17. september 2017 af Roxanna - Niveau: B-niveau

Hejsa. 

Jeg sidder med en lineær funktion med forskriften: y=-24.714x+227.33 

x = tid (målt i år efter 2007)

y = antal trafik dræbte i det 1. halvår 

Min opgave lyder: 

Bestem det år, hvor antal trafik dræbte i det 1. halvår ifølge modellen (se vedhæftet) er nede på 50 personer. 

Vil det sige jeg skal indsætte 50 på y's plads, så 

50=-24.714x+227.33  

og derefter isolere x? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2017 af Mathias7878

Ja. Du vil få:

50 = -24.714x+227.33 træk 227.33 fra på begge sider

50-227.33 = -24.714x divider med -24.717 x på begge sider

x = \frac{50-227.33}{-24.714} = \frac{-177.33}{-24.714} = 7,18

Dvs. i år 2014 (2007+7,18) vil antallet af trafikdræbte i det 1. halvår, ifølge modellen, være nede på 50 personer.

- - -

 

 


Svar #2
17. september 2017 af Roxanna

Super, tak :) 

Ved du tilfældigvis om der en smart måde at løse opgaven i Maple? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2017 af Mathias7878

Har desværre ingen kendskab til Maple - desværre! :) Men du skal vel bare løse ligningen mht. til x vha. Maple? Har du ikke noget , der hedder "solve"?

- - -

 

 


Svar #4
17. september 2017 af Roxanna

Arh okay det er helt i orden. :) 

Jo, men det jeg får er ikke helt rigtigt med det resultatet der blev givet ved isolering af x. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2017 af Mathias7878

Tror måske, det er fordi du indsætte x=50 ind f(x) og derefter løser ligningen? Det skal du jo ikke gøre. Du skal blot sætte f(x) = 50 og løse ligningen, ikke f(50) = f(x)

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2017 af Soeffi


Svar #7
17. september 2017 af Roxanna

Aha! Det giver meget bedre mening nu. :D 


Skriv et svar til: Lineære funktion - Isolering af x?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.