Kemi

Hjælp søges

22. september 2017 af Cooljoan (Slettet) - Niveau: B-niveau
b) Du arbejder som sygeplejerske og har en patient der skal have noget medicin. Du har en flaske med 150 mL af en opløsning med 25 M. Det er alt for stærkt, så du vil lave en fortynding som kun har 10 mol/L. Du bestemmer dig for at lave fortyndingen ud fra hele din flaske med medicin (der kunne jo være flere patienter der mangler) og bestemmer dig derfor for at bruge hele flasken til at lave fortyndingen.

a. Opskriv ligningen og beregn hvor meget vand du skal tilsætte for at lave fortyndingen.

b. Nu viser det sig at der kun var den ene patient der skulle have den medicin i dag, så derfor ville det være smartere at lave et mindre volumen fortynding. Hvis patienten kun skal have 15 mL af den fortyndede medicin, hvor meget kan du så nøjes med at udtage fra flasken?

c. HOVSA, du havde læst forkert i journalen, og den koncentration patienten i virkeligheden skulle have var 10 mmol/L. Hvor stort et volumen vil du så skulle fortynde medicinen op i (hvis du bruger hele flasken)?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2017 af Meteora1 (Slettet)

hej

a) du har 25 mol til rådighed, så liter 10mol/liter opløsning du kan fremstille er 25/10 = 2.5 liter

så 150 ml ( 25mol) + 2350 ml vand. Svarer til en fortynng på 16.67 gange

b) Hvis du kun skal fremstille 15 ml  opløsning ,skal du udtage 15/16.67 =.9 ml af 25 mol opløsningen


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2017 af Meteora1 (Slettet)

spørgsmål c. Er det rigtig formuleret?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2017 af Meteora1 (Slettet)

Hej

jeg synes spørgsmål c er absurdt, men hvis du vil have resultatet , så skriv


Svar #4
23. september 2017 af Cooljoan (Slettet)

ja tak det vil jeg gerne


Svar #5
23. september 2017 af Cooljoan (Slettet)

Kan du hjælpe med denne 

Endelig reagere nitrogendioxid med vand og danner HNO3. Opskriv reaktionsskemaet og beregn hvor meget (ton) salpetersyre der kan fremstilles af 1 ton ammoniak

Mit gæt er

NO2(g)+H2O(l)=HNO3


Svar #6
23. september 2017 af Cooljoan (Slettet)

så 150 ml ( 25mol) + 2350 ml vand. Svarer til en fortynng på 16.67 gange

hvorfor


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2017 af Meteora1 (Slettet)

#4

Hej cooljoan

Grunden til at jeg synes at spørgsmålene er underlige er, at fortællingen og kemien ikke hænger sammen

Rent praktisk kan du ikke have 25 mol at et medicinsk kemisk stof  i 150 ml.

Det kræver molekyler med små molvægte, foreksempel H2( hydrogen) eller He (helium) og de vil

slet ikke passe ind i fortællingen.

Jeg var i tvivl om jeg ville svare på opgaven. Man  da opgaven kun omhandler omregning af

mol og volumner , ser jeg bort fra fortællingen.

svar på C) Du har 2.5 liter opløsning med 10 mol/liter og skal fremstille en opløsning med koncentrationen

(10mM/ liter) er antal liter (2.5 × 10)/.01 = 2500 liter


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. september 2017 af Meteora1 (Slettet)

#6

så 150 ml ( 25mol) + 2350 ml vand. Svarer til en fortynng på 16.67 gange

hvorfor

 fortynng : skal være fortynding

jeg regner de 25 mol/150 ml om til mol/liter = (25×1000)/150  = 166.67 mol/liter

så hvis du vil fremstille en opløsning, der er 10 mol/liter skal du fortynde 16.67  gange

(166.67/16.67)mol/liter = 10mol/liter

Det var det du gjorde, da du fremstillede de 2.5 liter opløsning (10mol/liter)

så når du tager de 150ml af den stærke opløsning, skal det samlede volumen være

16.7 gange større altså 150×16.67 = 2500ml eller 2.5 liter


Skriv et svar til: Hjælp søges

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.