Kemi

Puffer

23. september 2017 af Stine2016 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Lave puffe m pH 7,8. opløser man 24,2 g tris i 300 mL vand. tilsætter koncetrereret saltsyre (c(konce. HCl)=12 M) indtil pH er 7,8. fortynder m vand til 1L

Opgave, hvor stort volumen  1 M HCl kan tilsætte til bufferen før pufferkapaciteteten overskrides (kan se bort fra volumenændring)??


Svar #1
23. september 2017 af Stine2016 (Slettet)

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. september 2017 af mathon

pufferkapaciteten \small \small \beta er defineret:

                                                     \small \beta =\frac{\mathrm{d} c_b}{\mathrm{d} pH}

men sådan opfatter du formentlig ikke pufferkapacitet, når du anvender betegnelsen.

Er din opfattelse af "pufferkapacitet", når \small pHikke længere tilhører intervallet \small \left [ pK_s-2;pK_s+2 \right ]?

                                                      
                                                                    


Svar #3
23. september 2017 af Stine2016 (Slettet)

#2

pufferkapaciteten \small \small \beta er defineret:

                                                     \small \beta =\frac{\mathrm{d} c_b}{\mathrm{d} pH}

men sådan opfatter du formentlig ikke pufferkapacitet, når du anvender betegnelsen.

Er din opfattelse af "pufferkapacitet", når \small pHikke længere tilhører intervallet \small \left [ pK_s-2;pK_s+2 \right ]?

                                                      
                                                                    

Pufferkapaciteten, som værende pKs-1 til pKs+1


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2017 af mathon

Pufferligningen giver:
                                            \small pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                                            \small \small \small 7{.}8=8{.}07+\log\left ( \frac{0{.}2-x}{x} \right )\; \; \; \; \; \; 0<x<0{.}2

                                            \small \small x=0{.}13

Der er tilsat \small 0{.}13 mol 12 M HCl.

                                           

                                           


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2017 af mathon

koncentrationer efter fortynding til 1 L:

                           \small \left [ tris \right ]=0{.}07\; M

                           \small \left [ Htris \right ]=0{.}13\; M


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2017 af mathon

Tilsætning af yderligere saltsyre denne gang 0,1 M:

                         \small pK_s-1=pK_s+\log\left ( \frac{0{.}07-y}{0{.}13+y} \right )\; \; \; \; \; 0<y<0{.}07

                         \small 7{.}07=8{.}07+\log\left ( \frac{0{.}07-y}{0{.}13+y} \right )\;\; \;\; \; \; \; \; \; \; \; 0<y<0{.}07

                         \small \small y=0{.}052\; mol 0,1 M HCl
dvs
                         \small \small V_{HCl}=\frac{0{.}052\; mol}{0{.}1\; \tfrac{mol}{L}}=0{.}52 \; L=520\;mL


       \small \small pK_s(tris)=8{.}07
       \small \small M(tris)=121{.}14\; \tfrac{g}{mol}

      


Svar #7
24. september 2017 af Stine2016 (Slettet)

#4

Pufferligningen giver:
                                            \small pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                                            \small \small \small 7{.}8=8{.}07+\log\left ( \frac{0{.}2-x}{x} \right )\; \; \; \; \; \; 0<x<0{.}2

                                            \small \small x=0{.}13

Der er tilsat \small 0{.}13 mol 12 M HCl.

                                           

                                           

Hvis du skull beregn formel koncentration af opløsningen, hvordan?

hvor kommer 0,2 

og hvordan kan du sige at 0,07 og 0,13 er aktuel konc?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. september 2017 af mathon

         \small \small n_{total}=\frac{24{.}2\; g}{121{.}14\; \tfrac{g}{mol}}=0{.}199669\; mol\approx 0{.}2\; mol

         \small \small c_{puf\! fer}=\tfrac{n_{total}}{V}=\tfrac{0{.}2\; mol}{1\; L}=0{.}2\: M


Skriv et svar til: Puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.