Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

videnskab 100 % rigtigt

24. september 2017 af macdrengenw (Slettet)

er det videnskaben beviser 100 % rigtigt eller hvad 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2017 af SuneChr

Kommentér det billede, der er vedhæftet.

Hvis du spørger, om naturvidenskaben har  s a n d h e d e n,  kan du prøve at stille Newtons mekaniske verdensbillede og det 20.årh.'s verdensbillede op ved siden af hinanden. Man vil med en vis ret kunne sige, at sandheden udvider sig over tid, - med respekt for den sandhed, som blév udvidet.
  


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2017 af Eksperimentalfysikeren

Videnskaben kan ikke bevise ret meget. Det er stort set kun i matematikken og ilogikken, det kan lade sig gøre. Den vigtigste sætning i fysikken, loven om energibevarelse, kan ikke bevises. Man stoler på, at den er sand, fordi det ikke er lykkedes at finde afvigelser fra den. Der er jævnligt folk, der opfinder eveighedsmaskiner, der skulle arbejde i strid med denne lov. Man kan ikke afvise dem med henvisning til loven, men må analysere dem grundigt for at vise, at de ikke virker. Hvis en sådan maskine udelukkende skulle virke ud fra kendte fysiske love, kan man dog hurtigt afvise dem, da de kendte love kun accepteres, hvis de er i overensstemmelse med energibevarelsen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2017 af AngelOneOne

Hej,

Videnskabens vigtigste metode (den videnskabelige metode og her taler vi især om naturvidenskaben), er faktisk ikke at bevise noget. Den videnskabelige metode, er en metode der faktisk går ud på det modsatte, nemlig at modbevise noget.

Kort forklaret kan den videnskabelige metode anskues således: 

Lad os antage at en forsker får en idé, der kan forklare en bestemt observation eller et bestemt fænomen. Forskeren præsenterer sin idé for sine kollegaer, som en hypotese. Forskerens kollegaer, søger nu efter testbare forudsigelser, der kan modbevise hypotesen. Dette er en vigtig egenskab ved den videnskabelige metode, fordi enhver hypotese der ikke er falsificerbar – med andre ord modbevisbar – kun kan være baseret på tro alene. Tro tjener sit egen formål i samfundet, men den er ikke en videnskab. Efterhånden som fortsættende tests undlader at modbevise en hypotese, vil forskerne komme til at acceptere den som en teori, men aldrig som en ubestridt kendsgerning. Videnskabelige teorier accepteres kun, så længe deres forudsigelser underbygges. Et klassisk eksempel, er Einsteins relativitetsteori, der har modstået mere end et århundrede med videnskabelige bestræbelser på at modbevise dens forudsigelser. Eller som #2 nævner loven om energibevarelse, der også er forsøgt modbevist utallige gange, med diverse mere eller mindre fantasifulde evighedsmaskiner.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: videnskab 100 % rigtigt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.