Kemi

Puffersystemer

19. december 2021 af lou003 - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har et spørgsmål ang. puffersystemer

når man eks. tilsætter en stærk syre, vil den stærke syre så reagere direkte med med pufferens svage base, eller vil syren afgive sin hydron til vandet, hvorefter oxonium vil reagere med pufferens base?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2021 af Viderekem (Slettet)

Den stærke base vil reagere med puffersystemets svage syre, hvorved den svage base dannes 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2021 af Christianfslag

Reglen er således at ved tilsætning af en syre/base til en given opløsning, vil denne altid først reagere med den base/syre der er stærkest. I tilfælde af vand er denne en meget svag syre og base.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2021 af Heptan

Altså det er jo ret tilfældigt. Der er ofte meget mere vand i opløsningen, så sandsynligheden for at reagere med vand er større.

I sidste ende sker der ligevægt uanset hvad.

For beregning af opgaver er det nemmest at lade den tilsatte stærke syre reagere med pufferens svage base, og så antage at den resulterende svage syre ikke afgiver nogle hydroner (det er en god approksimation).


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2021 af mathon

Dissociationsgraden \small \mathbf{\alpha} for den svage syre
kan beregnes af:
                               \small \begin{array}{llllll}&& \alpha =\frac{1}{1+10^{\, pK_a-pH}}\\\\ \textup{hvis } pK_a-pH\geq 2\\ \textup{er}\\&&\alpha \leq 1\% \end{array}


Svar #5
20. december 2021 af lou003

er bjerrumdiagramet kun en afbildning af puffersystemer eller generelt alle ikke-stærke syrer/baser?


Svar #6
20. december 2021 af lou003

og hvis det er hvordan kan man tegne et bjerrumdiagram for BTB, der ikke har puffer egenskaber?


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. december 2021 af mathon

Alle indikatorer - HI -  opløst i vand udgør et svagt syre-basesystem, som er en puffer:

               \small \begin{array}{llllll}&& HI\,_{\textit{(s)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \;I^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_3O^+\,_{\textit{(aq)}} \end{array}
 


Skriv et svar til: Puffersystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.