Konklusion

Hvad er en konklusion?

Skrivehandlingen konklusion hører til i de større skriftlige opgaver såsom DHO, SRP, SOP eller SRO. Kort fortalt er konklusionen et opsummerende svar på din problemformulering. En god konklusion er et kort og præcist afsnit, som efterlader læseren med et tydeligt billede af, hvad du har fundet frem til i din opgave. Det er en af de opgavedele, som lærer og censor kigger meget på. 

En god huskeregel er, at din læser skal kunne læse din problem- eller opgaveformulering og derefter finde svaret direkte i din konklusion. Derfor skal du bruge lang tid på den, selvom den er relativt kort. 

En konklusion er stort set altid knyttet til en problem- eller opgaveformulering. Du kan forstå det på den måde, at din opgaveformulering rummer nogle spørgsmål, som åbner for din undersøgelse. Selve opgaven består af undersøgelsen, hvor du går tæt på dit emne gennem faglige metoder. I konklusionen skal du så lukke undersøgelsen. 

Din konklusion skal altid starte i et nyt afsnit eller på en ny side. Det skal være tydeligt for læseren, at din konklusion begynder. I større opgaver skal du typisk lave en underoverskrift med titlen “konklusion”. Hvis du skriver en opgave uden underoverskrifter, kan du i stedet indlede med en formulering som denne: “Jeg kan på baggrund af ovenstående opgave konkludere, at..”

I den gode konklusion skal du tage stilling. Hvis du har diskuteret forskellige forklaringer eller teorier, hvad fremstod så stærkest? Kan du på baggrund af din undersøgelse og diskussion i opgaven udelukke specifikke forklaringer eller teorier?  Når du tager stilling, viser du læseren, at dit arbejde med opgaven har bragt dig længere i din forståelse af emnet, og at dit arbejde har været udbytterigt. 

En konklusion må ikke indeholde nyt stof, så du må a...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind