Talepapir

AT talepapir er en meget vigtig hjælp til AT eksamen. Her får du de bedste råd til at lave et rigtigt godt talepapir, som får dig godt igennem dit oplæg og eksamen.

At holde oplæg om sit AT-projekt kan på mange måder sammenlignes med at holde en tale. Når man holder taler, anvender man et talepapir, som i bund og grund er noter og stikord til det, man skal sige. Da du har 8-10 minutter, du skal fylde ud, bør du derfor medtage et talepapir. Vi har set elever, der har lavet fremlæggelsen uden, og det er i mange tilfælde ikke gået specielt godt.

De fleste bruger bare et almindeligt stykke A4-papir som talepapir, men hvis der er noget andet, du føler dig bedre tilpas med, kan du også bruge det. Det kunne fx være små ’cue cards’.

Talepapiret skal være en opsummering og uddybning af de vigtigste ting fra din synopsis. Det er altså dig, der med dit oplæg styrer, hvad I skal snakke om, og hvad der skal uddybes - i hvert fald til at begynde med. Har du lavet din forberedelse godt, har du muligheden for at gå til en eksamen uden ubehagelige overraskelser.

Udformningen af det endelige talepapir bør først ske lige før den mundtlige eksamen, da perioden mellem synopsis og eksamen giver dig mulighed for at arbejde videre med problemformuleringen og problemstillingerne og tænke videre over din undersøgelse.

Husk, at du (stort set) kun bliver bedømt på den mundtlige præsentation, og ikke din synopsis. Det er altså tilladt at være blevet klogere siden aflevering af synopsis. Derfor – forbered dig grundigt før den mundtlige eksamen, og overvej din løsning af problemformuleringen og problemstillingerne igen.

Eksempler på AT-talepapir

Du kan finde eksempler på talepapirer til AT her.

Indhold i dit talepapir

Et talepapir er en udvidet form for disposition over dit mundtlige oplæg, der som tommelfingerregel kan fylde op til én A4 side, og som har til formål at støtte dig under eksamen. Talepapiret må ikke læses ordret op, men skal fungere som styrepind, så du er sikker på at få sagt det, du har planlagt. Derfor er det en god idé ikke at skrive sammenhængende tekst, men i stedet blot bruge nøgleord og korte sætninger.

For at forberede di...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind