Matematik

{JF} - Ur

14. april 2011 af Fourier (Slettet)

KATEGORI: NEM

Nu er klokken 14:53.

Hvad er klokken, når de to visere, står vinkelret på hinanden? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2011 af HTXnørden (Slettet)

 Klokken 15:00


Svar #2
14. april 2011 af Fourier (Slettet)

Hvad er klokken, når de to visere, står vinkelret på hinanden efter kl. 15.00. :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Da er kl. 15:32:43,636363...  (dvs 30·12/11 minutter efter kl 15:00:00).


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. juni 2011 af AskTheAfghan

#3

Hvordan gør du det? Jeg forstår ikke mellemregninger så godt. :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Lille viser bevæger sig med vinkelhastigheden ω1 = 360o/(12h) ,
mens store viser bevæger sig med vinkelhastigheden ω2 = 360o/(1h)

Regner vi vinklerne fra kl 12:00:00 med uret, og betragter vi tidspunktet kl 15:00:00 , vil store viser være ved vinklen 0o , og lille viser vil være ved 90o. Lille visers vinkel som funktion af tiden t efter kl 15:00:00 er da

φ1(t) = 90o + ω1·t ,

og store visers vinkel som funktion af tiden t er da

φ2(t) = 0o + ω2·t .

Næste gang efter kl 15:00:00 hvor viserne er vinkelret på hinanden, vil store viser være foran lille viser, og der vil da gælde, at φ2 - φ1 = 90o . Vi skal da løse ligningen

φ2(t) - φ1(t) = 90o , dvs

ω2·t - (90o + ω1·t) = 90o , eller

2 - ω1)·t = 180o , og dermed

360o·(1/(1h) - 1/(12h))·t = 180o , eller

t = (1/2)·(12/11)·1h = (12/11)·30min ,

hvor igen t er tiden efter kl. 15:00:00.

-----------------------------------------

En anden måde at betragte det på er ved at se på de relative bevægelser. Visernes vinkelhastigheder er som ovenfor ω1 og ω2 . Store visers vinkelhastighed i forhold til lille viser er da ω = ω2 - ω1 . For at være vinkelret igen på lille viser skal store viser bevæge sig 180o i forhold til lille viser, hvilket vil tage tiden t bestemt ved

ω·t = 180o ,

hvilket resulterer i den samme ligning til bestemmelse af t, som vi fandt ovenfor, altså

t = 180o/(ω2 - ω1)


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. juni 2011 af AskTheAfghan

Hvis t skal isoleres;   360o·(1/(1h) - 1/(12h))·t = 180o    ... så giver det t = 0,545455 hours  =  32,7273 min  ...

                   ...  Hvilket også er det samme som    t = 180o/(ω2 - ω1)    =   0,545455 hours  =  32,7273 min

Men, hvis jeg prøver at finde ud af, hvad klokken, når de to visere, står vinkelret på hinanden efter (fx) kl 16. Så, passer det ikke helt rigtigt. Hvordan skal det gøres?


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Viserne står vinkelret på hinanden første gang efter kl 16, når den store viser har flyttet sig 360o i forhold til den lille viser, siden de sidst stod vinkelret på hinanden efter kl 15. Dvs, der skal gå tiden t1 bestemt ved

t1 = 360o/(ω2 - ω1) = (12/11)·1h = 65,45454545... min

efter tidspunktet, hvor de var vinkleret på hinanden efter kl 15, dvs tiden

t2 = (12/11)·1,5h = 98,181818...min efter kl 15, dvs kl 16:38:10,90909... = kl 16:38:10 10/11

Tiden t1 er den tid, der går fra viserne er i en bestemt position, til de er i samme relative position næste gang:

t1 = (12/11)·1h = 65,45454545... min = 1:05:27 3/11

Viserne var vinkelret på hinanden kl 15:32:43 7/11 , og det indtræffer derfor igen kl

15:32:43 7/11 + 1:05:27 3/11 = 16:38:10 10/11


Skriv et svar til: {JF} - Ur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.