Matematik

Grænseværdi & Kontinuitet

25. april 2011 af AnnaBanp (Slettet) - Niveau: A-niveau

Funktionen f er bestemt ved:

f (x)= x+3/x^2-9 , x=+-3 Lighedstegnet er der her en streg over. 3 er både + og -

Jeg skal lave en graf og derved bestemme lim f (x) når x ->3, hvis den eksisterer. Hvordan skal jeg gøre dette?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er vigtigt at benytte parenteser til at angive hvilke størrelser, der skal divideres med hvilke størrelser. Funktionen er sikkert

f(x) = (x+3) / (x2-9) , x ≠ ±3

Faktoriser nævneren og forkort, hvorved man ser, at den tilsyneladende diskontinuitet for x = -3 kan hæves. Derimod kan diskontinuiteten for x = 3 ikke hæves.


Svar #2
26. april 2011 af AnnaBanp (Slettet)

Som du også havde set så havde jeg lavet en ny tråd, da jeg ikke fik særlig meget hjælp af dette her... Hvordan faktoriserer jeg nævner og forkorter? og hvordan kan jeg se en graf af dette?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt den kendte kvadratsætning a2 - b2 = (a+b)(a-b) til at faktorisere nævneren.

Man kan ikke se en graf af et funktionsudtryk. Man laver en tabel over sammenhørende værdier af x og f(x) og tegner dem ind i et koordinatsystem. Grafen fremkommer så ved at trække en glat kurve gennem de markerede punkter.


Svar #4
26. april 2011 af AnnaBanp (Slettet)

Forstår det overhoved ikke. Men ja okay jeg vil prøve at lave det, så godt jeg kan..


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man ser, at

f(x) = (x+3) / (x2 - 9) = (x+3) / ((x+3)(x-3)) = 1 / (x-3) , x ≠ -3 .

hvoraf man ser, at funktionen f(x) ikke har en grænseværdi for x → 3 .

Derimod har funktionen f(x) en grænseværdi for x → -3 .


Svar #6
26. april 2011 af AnnaBanp (Slettet)

Ja klart det kan jeg godt se.. Men det jeg er i tvivl med er hvordan jeg så kan bestemme lim f (x) -- x -> 3 (hvis den eksisterer),


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Funktionen f(x) har ikke en grænseværdi for x → 3 .
Der gælder f(x) → -∝ for x → 3- , og f(x) → ∝ for x → 3+ .


Skriv et svar til: Grænseværdi & Kontinuitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.