Matematik

Vektorer (svømmeren)

03. maj 2011 af WHiP (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er gået fuldstændig død i en vektor opgave.

En svømmer er blevet grebet ved punktet P. Den fører hende med en hastighed givet ved vektoren v skrå bort fra land. Heldigvis kan hun svømme med en fart, der svarer til længden af radius i den tegnede cirkel og hun prøver nu desperat at nå land. Da strømhastighedem og hendes svømmehastighed kan behandles som matematiske vektorer skal hun åbenbart søge at nå punktet Q, der er et cirkelpunkt der er nærmest land. Hun skal altså følge ruten PQR mod land. (reffere til vedhæftede fil).

Hvad der bliver spurgt om:
Svømmeren kan svømme 3 km i timen, og strømen fører hende med en fart på 2 km i timen i en retning der danner vinklen 50 grader med kysten. Hvis hun er 200 meter fra land, hvor lang tid tager det så at svømme ind til kysten i den gunstige retning, og hvilken retning?

Jeg har virkelig ingen anelse om hvordan jeg skal gribe det an så jeg håber der er nogen der kan sige hvilken fremgangsmåde jeg skal gå ud fra og evt. hvilke formler jeg skal benytte mig af.

Vedhæftet fil: ll.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2011 af mette48 (Slettet)

v=(2*cos50,2*sin50)*t

s=(0,-3)

PQ=v+s=(2*cos50,2*sin50-3)*t

hele svømmeturen er (0,-0,2)

t*(2sin50-3)=-0,2

t=-0,2/(2sin50-3)


Svar #2
03. maj 2011 af WHiP (Slettet)

t er så ca 0,14 og jeg går ud fra at enheden er timer så det vil tage ca. 8 min for svømmeren at nå ind til land? Desuden hvordan kan jeg så bestemme retningen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2011 af mette48 (Slettet)

Retningen skal bestemmes som retningen på PQ


Skriv et svar til: Vektorer (svømmeren)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.