Matematik

Ligninger med logaritmer

20. juli 2011 af 85anne (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg kan ikke finde ud af at løse denne ligning:

Løs ligningen log(4+x)+log(x-4)=log4

Der står i facitlisten, da den skal give √20.

Hvordan gør jeg??

Hvor kan jeg læse mere om logaritmer og ligninger med logaritmer?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juli 2011 af Saraphim (Slettet)

Prøv med informationen at 10^log(x)  = x


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. juli 2011 af SuneChr

Brug logaritmereglen for et produkt:      log (a·b)  =  log a  +  log b

Så har vi:  (4 + x)·(x - 4)  =  4   ⇔   x2 - 20  =  0     ⇒   x   =   √20   ⇔    x  =   2·√5

x > 4, da logaritmen kun kan tages af positive tal.


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. juli 2011 af Walras

Du kan læse mere om logaritmer i din grundbog, formoder jeg.  Men du kan starte med at lære de tre logaritmeregler, der er grobund for at regne samtlige logaritmeopgaver i gymnasiet:

log(a*b)=log(a)+log(b)

log(a/b)=log(a)-log(b)

log(a^b)=b*log(a)

for da vil du indse, at

log(4+x)+log(x-4)=log4, x>4 <=>

log((4+x)*(x-4))=log4, x>4 <=>

log(x^2-16)=log4, x>4 <=> idet 10^log(a)=a

x^2-16=4, x>4 <=>

x^2=20, x>4 <=>

x=√(20)

Husk x>4 hele vejen, idet da kun den positive løsning er gyldig.


Svar #4
20. juli 2011 af 85anne (Slettet)

Tak for svar :)


Svar #5
21. juli 2011 af 85anne (Slettet)

Undskyld hvis jeg spørger dumt, men der er flg. regnestykke, som driller:

log (x+2)-log(2x-3)=log(15)

Som jeg har forstået det, skal men så sige log(x+2/2x-3) = log (15) ⇔ x+2/2x-3 = 15 ⇔ 1/2x-2/3=15 ⇔1/2x=15+2/3 ⇔15+2/3/1/2=x

Facitlisten siger 47/29. Jeg forstår ikke, hvordan man kommer frem til det. Synes ikke der står så meget om logaritmer og ligninger i min bog.


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. juli 2011 af Saraphim (Slettet)

(x+2)/(2x-3) = 15 <=>

x+2 = 15(2x-3) <=>

x+2 = 30x - 45 <=>

47 = 29x <=>

47/29 = x


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. juli 2011 af Saraphim (Slettet)

 Bemærk at du lavede en regnefejl i skridtet efter det første jeg skrev, og at det er derfor du får forkerte resultater. I øvrigt skal du huske at du mener (x+2)/(2x-3) og ikke x+2/2x-3. Hvis du skriver det uden paranteser her, på en linje og ikke med brøkstreg som på papir, står der reelt set x + 2x/2 - 3. Altså en helt anden værdi, end den du mente. Det skyldes regneoperatorernes hierarki, hvor brøkstregen binder stærkere end plus og minus.


Svar #8
21. juli 2011 af 85anne (Slettet)

Tak for svar. Nu forstår jeg det bedre.


Skriv et svar til: Ligninger med logaritmer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.