Matematik

Forkortelste (af en brøk)

03. oktober 2011 af Folkesk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvad vil det siges at forkorte en brøk?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2011 af Kjær1000000 (Slettet)

 Det betyder gangske enkelt, at man skal reducere længden af brøkken.

 

Eks.

  AB/AC=B/C


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

Man dividerer med samme faktor (tal) i tæller og nævner


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2011 af Kjær1000000 (Slettet)

Ja


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2011 af xxxsonexxx (Slettet)

At forkorte en brøk eller forlænge den:

2/4 = en brøk og vi vil nu forkorte den.
- først og fremmest skal vi sikre os at det er positive tal vi har med at gøre, som vi har, ellers er det ikke muligt at gøre på denne måde.

Når man forkorter en brøk, man på den nemmeste måde bare halvere den, dvs at Dividere med 2:

2/4 = 2/2 og 4/2

Det giver 1/2, som er det samme som 2/4

Forlænger du den, ganger du såmænd med 2:

2/4 = 4/8 = 8/16
- De har alle 3 samme betydning, som man kan tjekke ved at lave dem om til '%'

= 50%


Brugbart svar (2)

Svar #5
03. oktober 2011 af SuneChr

Hvis brøken skal forkortes i bund:

Brøkens tæller opløses i alle dens primfaktorer. Nævneren ligeså.

Alle fælles primfaktorer i tæller og nævner forkortes, eller fjernes.

Tilbage er en uforkortelig brøk.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2011 af xxxsonexxx (Slettet)

Hun går i 4. eller 5. klasse i folkeskolen, så måske skulle i bruge nogle mere forstående ord.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#6

Det lige det hun ikke gør. Du kan se det på alderen, og man kan også tænke på at en 4. eller 5. klasses elev normalt ikke har brøkregning i det klassetrin endvidere ses det på hendes korte og præcise formulering af hendes problem.

Der er ret mange, der lader sig fejltage af profilen :-) :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Der er temmeligt meget informationsforvirring: Niveauet er angivet til B-niveau, hvilket er 2. år i gymnasiet (det ved en 4.-5. klasses elev ikke nødvendigvis, så er der vel forståeligt, hvis man så vælger "B").

Men alder 17 år og og folkeskole 5. år gør os lidt forvirrede.

Det er derfor svært at vide, på hvilket niveau man skal svare.
mette48 svarer flot i #2, på en måde som kan forstås på langt de fleste niveauer.


Svar #9
12. juni 2012 af Folkesk (Slettet)

Tak til jer alle, der har skrevet et svar. det betyder meget :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. juni 2012 af SuneChr

Det er i al fald dejligt, trådstarter, efter 253 dage, ser tråden (igen).


Skriv et svar til: Forkortelste (af en brøk)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.