Matematik

paremeterfrem.....

04. oktober 2011 af Ras111 (Slettet) - Niveau: B-niveau

parametfremstillingen:

(x,y)=(3,1)+(4cos(t) , 4sin(t)          te[0;pi]

tegn kurven? hvordan gør man det? ; /


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2011 af NejTilSvampe

Hvis jeg skulle gætte ville jeg tegne en cirkel med radius 4 og centrum i (3,1).

enhedscirklen har vel parameterfremstillingen <cos(x),sin(x)>, deraf kan du resonere dig frem til mit forslag.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man beregner sammenhørende x- og y-værdier for et antal værdier af t i intervallet [0;π] og plotter punkterne.

Kurven er den øvre halvcirkel med centrum i (3;1) og med radius 4.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2011 af NejTilSvampe

#2 - hvad er årsagen til at det kun er den øvre halvcirkel?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Fordi jeg tolker te[0;pi] som t ∈ [0;π] . Den nedre halvcirkel fås ved at lade t gennemløbe intervallet [π;2π] .


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2011 af NejTilSvampe

så t er y-aksen ? Jeg havde tolket det således:

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (1)

Svar #6
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, t er ikke y-aksen. t er retningsvinklen til punktet på cirklen (set fra centrum).

Når t løber fra 0 til π, går x = cos(t) monotont fra 1 til -1, mens y = sin(t) først vokser fra 0 til 1, og derefter aftager igen fra 1 til 0.

Cirklen

(x(t) , y(t)) = (cos(t) , sin(t)) , t ∈ [0;π]

er den del af enhedscirklen, der ligger i 1. og 2. kvadrant.

Den aktuelle kurve fremkommer så ved at gange radius med 4 og parallelforskyde centrum til (3;1).


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2011 af NejTilSvampe

ah, klart =) godt at få opfrisket gymnasie matematiken efter den lange sommerferie xD 

Jeg takker Andersen11


Svar #8
04. oktober 2011 af Ras111 (Slettet)

Man beregner sammenhørende x- og y-værdier for et antal værdier af t i intervallet [0;π] og plotter punkterne.

Kurven er den øvre halvcirkel med centrum i (3;1) og med radius 4.

 

så jeg sætter t til 0-pi og får nogle x,y værdier som jeg plotter ind?


Svar #9
04. oktober 2011 af Ras111 (Slettet)

og hvorfor kun den øverste halvdel (som så ikke helt er en halvdel:)


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er præcis en halvcirkel. Se forklaringen i #6.


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2011 af mathon

...eller

            (x,y) = (3,1) + (4cos(t) , 4sin(t)          t[0;pi]

                 x = 3 + 4·cos(t)         x ∈ [-1;7]      
                 y = 1 + 4·sin(t)          y ∈ [1;5] 

                 (x-3)2 = 42cos2(t)
                 (y-1)2 = 42sin2(t)                                                                         ligningerne adderes

                 (x-3)2 + (y-1)2 = 42        x ∈ [3-r;3+r]    ∧   y ∈ [1;1+r]

          


Skriv et svar til: paremeterfrem.....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.