Kemi

opløselighedsprodukt og forholdet mellem to stoffers aktuelle koncentrationer

06. oktober 2011 af johnson17 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En blanding SrSO4 og BaSO4 rystes ved vand ved 25C, intil der er opnået ligevægt. Begge de to stoffer er tilstede i fast form, efter at ligevægten er opnået. Opløsningens volumen er 400mL. Ko(SrSO4) = 7,6 * 10^-7 (ti i minus syvende) ved 25 oC!

a) beregn forholdet mellem den aktuelle koncentration af Sr2+ og den aktuelle konc. af Ba2+ i opløsningen.

b)beregn de aktuelle konc. af Sr2+ , Ba2+ og (SO4)2- i opløsningen

c) beregn masserne af de opløste stofmængder af SrSO4 og BaSO4

 

har prøvet at  beregne opgave a, men er gået fuldstændig i stå...

 

a)  SrSO4 (s) ''insert ligevægtstegn''  Sr2+  +  SO42-

start:                                                         0M          0M

ved ligevægt:                                            x              x

 

x*x = 7,6 * 10^-7 M2

x^2 = 7,6 * 10^-7 M2

x = 2kvadratrod af (7,6 * 10^-7 M2)

x= 8,72*10^-4 M

Dvs. [Sr2+] = 8,72*10^-4 M              og [SO42-] = 8,72*10^-4 M                 da forholdet mellem de to ioner er jo 1:1.

Gør det samme med BaSO4:                    Ko(BaSO4) = 1,1*10^-10 M2

SrSO4 (s) ''insert ligevægtstegn''       Ba2+      +       SO42-

start:                                                         0M                    0M

ved ligevægt:                                            x                        x

 

x*x = 1,1 * 10^-10 M2

x^2 = 1,1 * 10^-10 M2

x = 2kvadratrod af (1,1 * 10^-10 M2)

x= 1,05*10^-5 M

Dvs. [Ba2+] = 1,05*10^-5 M            og [SO42-] = 1,05*10^-5 M                 da forholdet mellem de to ioner er jo 1:1.

 

Men jeg er i tvivl om hvordan man nu beregner forholdet mellem de to stoffers aktuelle koncentrationer, og i næste opgave ( opg.b) står der at jeg skal finde de aktuelle koncentrationer af Ba2+ , Sr2+ og SO42- , men har jeg ikke allerede gjort det i opgave a??


Skriv et svar til: opløselighedsprodukt og forholdet mellem to stoffers aktuelle koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.