Matematik

vendetangenter

19. oktober 2011 af EnNettexD (Slettet) - Niveau: B-niveau
Jeg sidder med en dejlig efterårsferie opgave og har fået en funktion f. f(x)= x^4 - 6x^2 a) bestem f''(x) og gør rede for at grafen for har 2 vendetangenter. Jeg har fået differentieret ligningen 2 gange og er kommet frem til f''(x)= 12x^2 - 12 Kan bare ikke rigtig se hvordan jeg skal forklare hvorfor den har to vendetangenter, for ved det nemlig ikke? Derfor beder jeg om hjælp for vil rigtig gerne lære hvorfor? b) bestem en ligning for en af vendetangenterne. Der er jeg kommet frem til at en tangent er en lige linje og man derfor kan bestemme en ligning for den ved at kende et punkt.. Derfor har jeg tænkt at finde vendetangentpunktet ved at sætte den differentierede ligning lig med 0 og finde x-værdien og derefter finde y-værdien.. Så ville høre om jeg var på rette vej eller er helt forkert på den? Hvis det er det rigtige hvordan er det så nu man bestemmer en ligning udfra 1 punkt? :-) Det var en lang en, men håber nogle kan hjælpe mig.. Tak på forhånd.. :-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2011 af mathon

    skrå vendetangent
    kræver
                    f '(xo) ≠ 0  og  f ''(xo) = 0


Svar #2
19. oktober 2011 af EnNettexD (Slettet)

Så grunden til at der er 2 vendetangenter er fordi det er en skrå vendetangent.. Og hvordan kan du se det? Kender du fremgangsmåden på det andet spørgsmål?

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2011 af mathon

det undersøges om , f ''(x) har nulpunkter

                                f ''(x) = 0 = 12(x+1)(x-1)

                                        x = -1   og   x = 1

    f '(-1) = 8 ≈ 0

    f '(1) = -8 ≈ 0

hvorfor f(x) har skrå vendetangent for x = -1   og   x = 1


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. oktober 2011 af mathon

den differentierede ligning skal ikke sættes lig med nul, da det jo kun er tilfældet  for den vandrette tangent.

find ligningerne for de rette linjer 
                                                                 gennem (-1,f(-1)) med hældningstal 8

                                                                 gennem (1,f(1)) med hældningstal -8


Skriv et svar til: vendetangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.