Kemi

Opg. til ligevægtsudtryk???

14. november 2011 af ElisabethAHK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal opskrive ligevægtsudtrykket for følgende ligevægte:

(NH4)2 CO3 (s) <--> (NH3)2 (g)+CO2 (g)+H2O(g)

NH4Cl(s) <--> NH4+(aq)+Cl-(aq)

 

Det får jeg til :

y= ([C]^r *[D]^s) / ([A]^p·[B]^q)  ⇒ y=[(NH3)2 (g)]*[CO2 (g)]*[1]) / [(NH4)2CO3(s)]

og

y= ([NH4+(aq)]*[Cl-(aq)]) / [NH4Cl(s)]

 

Men er det rigtigt? Og er det overhovedet det jeg skal? Please hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. november 2011 af mathon

 

                 (NH4)2 CO3 (s)   <-->   2 NH3 (g)   +   CO2 (g)   +   H2O (g)

                                                     [NH3]2 · [CO2] · [H2O]  =  Kc

 

                 NH4Cl (s)    <--->   NH4+ (aq)   +   Cl- (aq)    

                                                     [NH4+] · [Cl-  =  Kc

                       


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. november 2011 af cigi123 (Slettet)

Ligevægts loven siger:

[C]c•[D]D../[A]a•[B]b..=kc

Reaktanter og produkt indsættes:

[(NH4) CO3 (s)]2/[NH3]2 · [CO2] · [H2O]

og

[NH4Cl]/[NH4+] · [Cl- ]

Så det var næsten rigtig.


Svar #3
14. november 2011 af ElisabethAHK (Slettet)

Men skal H2O ikke bare stå som 1?


Svar #4
14. november 2011 af ElisabethAHK (Slettet)

Nej, glem det jeg sidst skrev tidligere. Det er jo kun rene faste og flydende stoffer der erstattes med 1, så det må her være (NH4)CO3(s)  og i den anden NH4Cl(s).

Altså er det [NH3]2 · [CO2] · [H2O] / 1  =  Kc i den ene

og [NH4+] · [Cl- ] / 1  =  Kc i den anden

(også det Mathon skriver :) )


Skriv et svar til: Opg. til ligevægtsudtryk???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.