Matematik

Differentiere, f'(x) =0

10. januar 2012 af lol<3 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle i kloge mennesker :)

jeg er gået fuldstændig i stå i den her opgave:

En funktion f er givet ved
f(x)= x^3-2,5x^2-2x+7


A) Løs ligningen f’(x) =0

b) betem monotoniforholdene og de lokale ekstrema for f....

og må godt bruge lommeregner :)

 

håber i kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2012 af nielsenHTX

a) kan så løses på din lommeregner.
b)
om f '(x) gælder

f '(x) >0 er funktionen f(x) voksende.

f '(x) <0 er funktionen f(x) aftagende.
altså se på intervallerne mellem ekstremerne(fundet i a)) ved at se på hvad den afledte er


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Differentier funktionen f(x) (der er et polynomium), og løs så ligningen f'(x) = 0 .

b) Undersøg fortegnsvariationen for f'(x) og oversæt det til monotoniforholdene for f(x) .


Svar #3
10. januar 2012 af lol&lt;3 (Slettet)

problemet er bare at jeg ikke kan huske hvordan jeg taster det ind så den differentiere det... :/

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2012 af nielsenHTX

#3 f(x) kan her let differentieres i hånden.

(xn)´=nxn-1

men hvilken lommeregner/program bruger du, kunne være der var nogen der kunne huske det.


Svar #5
10. januar 2012 af lol&lt;3 (Slettet)

3x^2-5x-2 

er det rigtigt?

 

og va så?
det skal lige siges at min lærer eksperimentere med en teori om at elever lærer bedre ved at blive kastet ud i nogle opgaver, og så få teorien bagefter... det er derfor jeg er lost... 


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er korrrekt differentieret. Så gå tilbage og læs forklaringerne i #1 og #2.


Svar #7
10. januar 2012 af lol&lt;3 (Slettet)

hvad menes der med
f '(x) >0 er funktionen f(x) voksende.

f '(x) <0 er funktionen f(x) aftagende.

skal jeg så sætte 0 ind på x's plads og regne det ud og alt efter om det bliver over eller under 0 er den voksende eller aftagende?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du skal lave en fortegnsundersøgelse for f'(x), hvilket starter med at løse ligingen f'(x) = 0 . Benyt så oplysningerne i #1 om fortegnet for f'(x) til at oversætte fortegnsvariationen for f'(x) til monotoniforholdene for f(x) .


Svar #9
10. januar 2012 af lol&lt;3 (Slettet)

f'(x)=0 giver 

x=-0,333 eller x= 2

 

er de åbne intervaller så:

]¥ ;-0,333 [  ,]-0,333 ;2 [   og   ]2 ;¥[ ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er korrekt. Bestem nu fortegnet for f'(x) i hvert af disse intervaller .


Svar #11
10. januar 2012 af lol&lt;3 (Slettet)

det er så her jeg står lidt af... skal jeg sætte forskellige tal ind i f'(x)?

som fx

f'(-2)=3*-2^2-5*-2-2 = -4<0 aftagende

f'(3)=3*3^2-5*3-2=10>0 stigende

f'(5)=3*5^2-5*5-2=48>0 stigende

ovenstående er bare et gæt?


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

I stedet for at vælge tilfældige x-værdier, vælger man et passende (nemt) tal i hvert af de tre intervaller:

Vælg et x < -(1/3) ... (-2 er fint her, men din udregning er forkert)

Vælg et x mellem -(1/3) og 2 (her har du ikke valgt noget)

Vælg et x > 2 (både 3 og 5 er større end 2)


Svar #13
10. januar 2012 af lol&lt;3 (Slettet)

f'(-2)=20>0 stigende

f'(1)=-4<0 aftagende

f'(3)=10>0 stigende

 

sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, netop. Det overføres så til monotoniintervallerne, og det beskrives, hvilke egenskaber funktionen f(x) har i de to punkter x = -(1/3) og x = 2 .


Svar #15
10. januar 2012 af lol&lt;3 (Slettet)

oki det er også der man laver den der tegning ikke, med pile osv? 

så f er voksende i intervallet [-uendelig;-1/3] og [2;uendelig[

f er aftagende i intervallet [-1/3;2] 


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, den lille tegning giver et godt overblik over funktionen. Svar også på den sidste del af #14.


Svar #17
10. januar 2012 af lol&lt;3 (Slettet)

f'(-1/3)=3*-1/3^2-5*-1/3-2 =  -0,023 er vel lokalt minimum

f'(2)=3*2^2-5*2-2=0 lokalt maksium?


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Du ved allerede, at f'(-1/3) = f'(2) = 0 . Det er fortegnsvariationen for f'(x) omkring et af dets nulpunkter, der viser, om f(x) har lokalt minimum eller maksimum.

Du har tilsyneladende problemer med at regne funktionsværdier, når argumentet er negativt, sikkert fordi du ikke ved, hvor du skal gøre af fortegnet i lommeregneren.


Svar #19
11. januar 2012 af lol&lt;3 (Slettet)

jeg må indrømme jeg ingen ide har om hvad du mener.. har som sagt ik rigtig haft noget teori.. har fået eksempler, så når du siger nulpunkter og fortegnvariation så ved jeg ikke hvad du mener


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

I #17 er du selv inde på at forsøge at besvare spørgsmålet, om der er lokalt minimum eller maksimum, hvor f'(x) = 0 . Det kan aflæses af fortegnsvariationen for f'(x) omkring hvert af dets nulpunkter.

I punktet x = -(1/3)  er fortegnsvariationen + 0 - , hvorfor f(x) har lokalt maksimum for x = -(1/3) .

I punktet x = 2 er fortegnsvariationen - 0 + , hvorfor f(x) har lokalt minimum for x = 2 .


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.