Fysik

halveringstid

23. januar 2012 af Lillozz (Slettet)

Er der ikke nogen, der vil hjælpe mig? på forhånd tak

I eksperimenter udført i 2004 har man undersøgt, om det er muligt at påvirke sandsynligheden for, at
en radioaktiv kerne henfalder. Man undersøgte elektronindfangning i 7Be, hvor atomkernen indfanger
en af atomets elektroner. Ved at placere 7Be-atomer i midten af C60-molekyler undersøgte man, om
en større elektrontæthed i atomet ændrer halveringstiden for 7Be.
Ved elektronindfangning reagerer en elektron med en proton i en atomkerne og
danner en neutron under udsendelse af en neutrino.


a) Opskriv reaktionsskemaet for elektronindfangning i 7Be.
Bestem processens Q-værdi ud fra masserne af de partikler, der deltager i
processen.

(_4^7)Be+(_-1^0)e --> (_3^7)Be+v
Beregning af Q-værdien:
Q=(m_før-m_efter )·c^2
Q=(7,0169283-7,0169283)·(3,00·10^8 )^2=0

kan det passe?


I et eksperiment undersøgte man aktiviteten af 1,03 · 109 kerner af 7Be. Halveringstiden
for 7Be er normalt 53,3 døgn. Hvis den målte aktivitet afviger mere
end 0,50 % fra den forventede aktivitet, kan man indenfor forsøgsnøjagtigheden
konkludere, at halveringstiden er ændret.


b) Bestem, hvor mange 7Be-kerner der normalt vil henfalde i løbet af en time.
I eksperimentet henfaldt der i løbet af en time 5,73 · 105 kerner af 7Be.
Viser eksperimentet, at halveringstiden er ændret?

har ingen anelser...


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2012 af peter lind

Jeg tror ikke på dit resultat for Q. Hvordan har du fundet de masse ?

Det med 1,03*109 = 112,27 er umulig. Du kan enten beregne N(t) og se hvor meget, der er forsvundet ved brug af differentialligningen dN/dt = -k*N eller du knan antage at dN/dt ændrer sig så lidt i perioden  at du kan erstatte den med ΔN/Δt

 


Svar #2
23. januar 2012 af Lillozz (Slettet)

Jeg har fundet masserne i databogen. Da den ikke ændre nuklontal, er det vel den samme masse. Er vi enige om reaktionsskemaet?

Det står der i opgaven, altså at man har undersøgt....1,03*10^9 kerner af 7Be


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2012 af peter lind

Det er ikke helt den samme masse. Der er også bindingsenergi, der påvirker massen. Du skal slå op på massen for de 2 isotoper.

 


Svar #4
23. januar 2012 af Lillozz (Slettet)

Jeg kan ikke finde den i databogen


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2012 af mathon

 

            74Be   +   0-1e   --->   73Li   +  ν


masser
                    74Be = 7,016928 u

                    0-1e = 0,000549 u

                    73Li =  7,016003 u

                   


Svar #6
23. januar 2012 af Lillozz (Slettet)

Q=((1,165189•10^(-26) kg+9,109390•10^(-31) kg)-1,165035•10^(-26)  kg) •(3,00·10^8  m/s)^2=2,205845•10^(-13) J

ser den rigtig ud?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. januar 2012 af mathon

benyt evt.
             1 u ≡ 9,31494·108 eV

           
              Δm = (7,016928 + 0,000549) u - 7,016003 u = 0,001474 u

              Q = (0,001474 u) · (9,31494·108 eV/u) = 1,37302·106 eV = 2,19983·10-13 J


Svar #8
23. januar 2012 af Lillozz (Slettet)

tak for hjælpen, hvordan løser jeg opgave b?


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. januar 2012 af mathon

b)
        Bestem, hvor mange 7Be-kerner der normalt vil henfalde i løbet af en time

        T½ = 53,3 døgn = 1279,2 h

        Anormal = k·N = (ln(2) / T½) · (1,03·109) = (ln(2) /(1279,2 h)) · (1,03·109) = 5,58116·105 h-1

                                                                                                                                                 ækvivalerende 155,032 Bq


Skriv et svar til: halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.