Kemi

Beregn ligevægtskonstant:

08. februar 2012 af mtarnow (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder og knokler med en opgave. Jeg har prøvet alt muligt, men jeg må lave en fejl et sted?

Ligevægten H2 (g) + I2 (g) <-> 2 HI (g) undersøges ved at anbringe 1,00 mol dihydrogen og 1,20 mol diiod i en tom beholder, hvis rumfang er 5,00 L. beholderen termostateres ved 500 K. Når der er indtrådt ligevægt i systemet, måles koncentrationen af hydrogeniodid til 0,364 M.

Beregn ligevægtskonstanten ved 500 K.

Jeg er klar over, at koncentrationerne først skal udregnes:

[H2] = 1,0 mol / 5,00 L = 0,2 M

[I2] = 1,2 mol / 5,00 L = 0,24 M

Herefter skal man beregne ændringen af en koncentration, altså koncentration før reaktionen - konventrationen efter reaktion. Til det har jeg regnet på koncentrationen af HI, da konc. af den, da må være 0 ved start, og det er kun koncentrationen af HI efter reaktionen man kender ?

Hjææælp !

Matilde


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2012 af Fingerpin (Slettet)

Ligevægtsudtrykket for reaktionen:

[HI]2/[H2]*[I2] = KC 

Koncentrationen af hydrogeniodid er målt til 0,364 M. Vi mangler at kende koncentrationerne af H2 og Inår ligevægten er indtrådt: (jeg kan bedre lide at regne i mol først og tage hensyn til volumen til sidst:

n=C*V = 0,364mol/L*5L= 1,82 mol HI

[H2] = 1,0mol - 1,82mol/2 = 0,09 mol ⇒

[H2] = 0,09mol/5,00L = 0,018M

[I2] = 1,2 mol - 1,82mol/2 = 0,29 mol ⇒

[I2] = 0,29 mol/5,00L = 0,058 M

[0,364]2/[0,018]*[0,058] = 126,9

 


Skriv et svar til: Beregn ligevægtskonstant:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.