Fysik

Effektloven

08. juni 2012 af OnceUponATime (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Kan nogen forklare mig, hvad man bruger Effektloven / effekttabsloven til?

- Er det ikke bare til at finde ud af hvor mange watt der når frem, til den sidste forbruger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2012 af jnl123

P = U·I = U2 / R

(effekt P i Watt, spænding U i Volt, strømstyrke I i Ampere, modstand R i Ohm)

 

Så jo, det er en ting man kan bruge den til. Man kan også bruge den til at beregne f.eks. hvor meget modstand der er i en elektrisk komponent, hvis man kender spændingen og effekten (med P=U2 / R). F.eks. en almindelig 60W pære i en bordlampe, hvor spændingen er 230V:

P=U2 / R     =>     R = U2 / P = 2302 / 60 = 882 Ohm

(altså modstanden i pæren er 882 Ohm)


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

#1:

  og P = I2 * R.

Hvis dit problem består i, at der er en vis modstand i tilledningerne til den "sidste forbruger", adderer du modstandene i hele kredsløbet ( incl. forbruger ) og beregner strømmen i kredsen ved:  I = U / Rtotal.

Herefter:  Pforbruger = I2 * Rforbruger.

De watt, der ikke når frem til forbrugeren er effekttab i tilledninger:  Ptab = I2 * Rtilledning.

Når der er tale om vekselstrøm og vekselspænding kommer der noget ind med fasedrejning, hvor det gælder at:

P = U * I * cos(φ). Men det er vel ikke det du mener ?


Svar #3
08. juni 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#2 Altså, jeg ville bare gerne vide hvad man bruger effekttabsloven til, hehe ;D Blev ret forvirret af alle de ord, jeg ikke kendte til der, hehe ^^


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

#3:  Jo, men jeg har prøvet at google effekttabsloven og fik et hit, et. Det var dit ovenstående spørgsmål !   :)

Hvis du nu skriver effekttabsloven kan det være jeg kan spore mig ind.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juni 2012 af hesch (Slettet)

Glem det med cos(φ).

Med "tilledninger" mener jeg de ledninger, der går fra strømforsyning til forbruger or tilbage igen. Disse har også en indbygget modstand, som der kommer spændingsfald og effekttab i. F.eks i biler, hvor der er 12V og måske 20A til lygter aircondition, rudeopvarmning, osv. er effekttab i tilledninger væsentlige.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2012 af NejTilSvampe

Effekt er i sin simpleste form defineret

P = ΔE / Δt        -omsat energi over tid.

Ved brug af denne definition kan man så udlede

P = R*I = U^2 / R = I^2 * R 

og sikkert også mange andre udtryk. Men fasthold i "omsat energi over tid", det er den mest nyttige definition.

Så når vi snakker effekttab, betyder det altså bare at effekten er negativ, og dermed at vi mister energi over tid.


Svar #7
09. juni 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#4 Jo, her er formlen, som jeg bruger:

Ohm * A * A = W

med andre ord:

V * A = W

Jeg bruger denne formel, når jeg snakker om "el-transport over lange afstande" :).

Her er mit problem:

Når jeg bruger Ohms lov/tabsloven, finder jeg ud af, hvor mange volt der mistes, når jeg sender strøm over lange afstande.

Når jeg så bruger effekttabsloven/effektloven, finder jeg frem til et facit i watt. Men hvad bruger jeg denne watt til? Er det watten, der er nået frem til forbrugerne over den lange afstand, eller er det watten som jeg skal trække fra, den oprindelige watt der nåede frem?

-Håber jeg har formuleret mig korrekt! :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. juni 2012 af NejTilSvampe

#7 - 

Den watt svarer til det antal Joules du mister per sekundt. Se #6. De joules går til opvarmning af ledningerne og omgivelserne osv.


Svar #9
09. juni 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#8 Jo, okay, men...

Tror egentlig mere, hvis jeg får en forklaring på hvordan man regner effektloven ud, med den formel, jeg har, ville det være nemmere... Altså formlen: V * A = W

F.eks. dette problem

-Jeg har sendt 1000 watt ud, og ved effekttabsloven, regnet frem til facittet 100 watt. (er det så 100 watt der når frem? - Eller watten der skal trækkes fra den oprindelige watt, altså 1000-100?) 


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. juni 2012 af NejTilSvampe

Det er 900W der når ud til forbrugeren.


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. juni 2012 af hesch (Slettet)

#9:   Effekten, der når frem til forbrugeren er 1000W - 100W = 900W.

Hviken effektformel du skal anvende afhænger jo af hvilke størrelser du kender. Hvis du kender spænding og strøm, så anvender du: P = U * I.

Bemærk lige "normale" konventioner for størrelser, symboler og enheder:

                       symbol    enhed         enhed  

Spænding          U            V               Volt

Strøm                 I             A               Ampere

Modstand           R           Ω               Ohm

Effekt                  P           W               Watt

 

Så i stedet for at skrive "Effekt = Spænding * Strøm"  som  "W = V * A", bør du skrive "P = U * I":

Det forstås af de fleste lettere. Enhederne benytter du ved talregning, f.eks:  1000W = 100V * 10A.

For din egen skyld     :)


Svar #12
09. juni 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#10 Okay, takker! :D

#11 Ja, okay :) Det er bare fordi, min lære sagde at formlen V * A = W, er den vi bruger i folkeskolen, mens P = U * I, er den vi kommer til at lære -nemlig på gymnasiet. Det var derfor, jeg var så vant til den anden :D


Skriv et svar til: Effektloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.