Fysik

Spoler

09. juni 2012 af OnceUponATime (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hejsa. Ved I hvor mange vindinger en spole har, på en normal fabrik? Dvs. at jeg ikke snakker om dem, vi har på skolen, men dem man bruger når man abejder indenfor elektricitet.

Dem vi har på skolen har højst 1600 vindinger. Hvor mange har en rigtig spole? Hvis I forstår?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2012 af yo_wassap_guys (Slettet)

Der er uendeligt mange typer spoler.
Altså er der ikke noget fast antal vendinger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2012 af hesch (Slettet)

Ved beregning af antal vindinger bruger man transformatorformlen:

U = 4,44 * f * N * A * B,   her er:

U: Den nominelle vekselspænding for viklingen, f.eks 230V

f:   Frekvens, f.eks 50Hz

N: Antal vindinger i spolen

A: Areal af magnetiseringsvejen målt i m2. I en transformer med jernkerne som et firkantet 8-tal, er det arealet af midterbenet.

B:  Den ønskede magnetiske induktion i jernkernen, målt i Tesla. Typisk værdi for mindre transformere: 1,2T.

Hermed kan du beregne antal vindinger i en "normal" transformer. Af formlen ser du, at en stor jernkerne, alt andet lige, skal have færre vindinger, grundet at A er større.


Svar #3
09. juni 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#1 Kan du give mig et eksempel, på hvor mange vindinger der kan være? -Altså, så jeg kan have et sandsynligt tal, i stedet for et, jeg selv finder på :)

 

#2 Jamen, jeg tror ikke rigtigt at det er svaret, hehe xD. Altså jeg vil bare gerne vide, hvor mange vindinger der er på en af de der spoler, de bruger på et kraftværk, eller hvor det end er henne.. :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2012 af hesch (Slettet)

Så lad os sige maskintransformeren på er kraftværk.

Uprimær = 15000V, f=50Hz, A=4 m2, B=1T

15000V = 4,44 * 50Hz * N * 4m2 * 1T   ⇒

Nprimær = 17 vindinger

 

Usekundær = 400000V   ⇒

Nsekundær = Nprimær * 400000 / 15000  ⇒

Nsekundær = 453 vindinger

Tallene er sandsynlige.


Svar #5
09. juni 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#4 Jo okay. Jeg fik fat på det sidste der. Tak, jeg ledte nemlig efter et sandsynligt tal, hehe :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2012 af hesch (Slettet)

#5:

Prøv nu selv at regne på en transformer til en radio, tallene:

Uprimær = 230V, f=50Hz, A=6cm2= 0,0006m2, B=1,2T

Usekundær = 24V


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. juni 2012 af hesch (Slettet)

#6:  Facit:

Nprimær = 1439 vindinger

Nsekundær = 150 vindinger


Svar #8
10. juni 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#6/7 Jeg forstår ikke alle de tal, og navne. Men forhåbentlig er det noget, jeg først skal have om på gymnasiet :D


Skriv et svar til: Spoler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.