Matematik

forkort brøken

27. august 2012 af ebae (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal opløse tæller og nævner i faktorer og forkorte brøken:

3x2-12x+12
----------------
  5x2 - 10x

hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man genkender tælleren som et tal ganget med kvadratet på en toleddet størrelse. Sæt fælles faktorer uden for parentes i nævneren og forkort.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2012 af Andreww (Slettet)

3(x-2)2  /   5x(x-2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Mellemrum fritager ikke for at bruge parenteser.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. august 2012 af peter lind

I den tælleren Find rødderne i polynomiet hvis rødderne er r1 og r2 kan polynomiet skrives som 3(x-r1)(x-r2)

I nævneren sæt 5x ud foran en parentes. Du kan også se om det inde parentesen i nævneren går op i talleren.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2012 af Andreww (Slettet)

#3

Du har ganske ret, selvom det er mere overskueligt med de redskaber der er til rådighed. Og dog, - jeg var måske en anelse doven.

#2:

3(x-2)2  /   {5x(x-2)}


Svar #6
27. august 2012 af ebae (Slettet)

Jeg er ikke rigtig med 


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Faktoriseringen er blevet foræret dig i #5. Forkort nu selv.


Svar #8
27. august 2012 af ebae (Slettet)

så 
3(x-2)/5x  ??

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er næsten korrekt. Man skal benytte parenteser:

3(x-2)/(5x)

med forbeholdet x ≠ 2 .


Svar #10
27. august 2012 af ebae (Slettet)

men hvordan har i fundet frem til 
3(x-2)2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. august 2012 af Tyrael (Slettet)

#10

Fordi "man genkender tælleren som et tal ganget med kvadratet på en toleddet størrelse" som angivet i #1.
Kvadratet på en toleddet størrelse er f.eks. denne kvadratsætning:

(a+b)2 = a2+b2+2ab

Disse kan også regnes "baglæns", dvs. faktoriseres.

Dette gør sig ligeledes gældende for 3x2-12x+12, hvor 3 er en faktor i hvert led.
For udregninger hertil henvises til #12.


Brugbart svar (1)

Svar #12
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man ser let, at 3 er en faktor i hvert led i 3x2-12x+12 , så man har

3x2-12x+12 = 3 · (x2 -4x +4) = 3 · (x2 -2·2·x + 22) = 3 · (x -2)2


Svar #13
27. august 2012 af ebae (Slettet)

Ok, mange tak allesammen.


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

At faktorisere noget betyder at finde faktorer i dette noget, så at produktet af disse faktorer er det oprindelige noget.


Svar #15
27. august 2012 af ebae (Slettet)

#14  

Takker 


Skriv et svar til: forkort brøken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.