Matematik

Reduktion

18. september 2012 af hej2010 (Slettet)

Opgaven er vedhæftet da jeg synes det vil være lettere og se den derfra! Håber der er en der kan hjælpe!

Vedhæftet fil: hjælp.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2012 af nielsenHTX

brug den 3. kvadratsætning til at omskrive tælleren

(a+b)(a-b)=a2-b2


Svar #2
18. september 2012 af hej2010 (Slettet)

Men hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at reducere udtrykket

n = - (9y2 - 4x2) / (2x - 3y)

Benyt den kendte kvadratsætning i #1 til at faktorisere tælleren:

9y2 - 4x2 = 32y2 - 22x2 = (3y)2 - (2x)2 = ....

Derefter kan der forkortes.


Svar #4
18. september 2012 af hej2010 (Slettet)

Jeg har regnet det ud så svaret bliver ; 3y^2 + 2x^2


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er ikke korrekt. Følg fremgangsmåden i #3. Hvordan bliver din faktorisering af tælleren?


Svar #6
18. september 2012 af hej2010 (Slettet)

OMG! problem igen i min afl.. den skal afleveres inden kl, 23.59 :O 

Jeg har bare divideret tællerne og nævnerne! på kryds..


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Svar nu på spørgsmålet i #5.


Svar #8
18. september 2012 af hej2010 (Slettet)

Det har jeg jo!.. jeg divider på kryds så der ikke bliver til det jeg fik i #4..


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg forstår ikke, hvad du mener med at dividere på kryds her.

Tælleren er

9y2 - 4x2 = 32y2 - 22x2 = (3y)2 - (2x)2 = ...

Hvad får du her, når du faktoriserer?

 


Svar #10
18. september 2012 af hej2010 (Slettet)

Den første er den vi er i gang med; sådan har jeg regnet det ud;

Vedhæftet fil:Her er der 3 opgaver.docx

Brugbart svar (0)

Svar #11
19. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du kan ikke bryde brøken op i to brøker, som du gør det i det vedlagte. Her er, hvad du siger i det vedlagte:

n = - (9y2 - 4x2) / (2x - 3y) = (9y2 - 4x2) / (3y - 2x)          (denne omskrivning er korrekt, men så siger du:)

    = 9y2 / (3y) + (-4x2 / (-2x))                 (dette er helt forkert, og det er vist det, du kalder at "dividere på kryds")

 

Man skal faktorisere tælleren ved at benytte en kvadratsætning som nævnt. Jeg omskrev tælleren i #3, så man blot skulle tage det sidste skridt i kvadratsætningen a2 - b2 = (a+b)(a-b):

9y2 - 4x2 = 32y2 - 22x2 = (3y)2 - (2x)2 = (3y + 2x)(3y - 2x) , så vi får

n = - (9y2 - 4x2) / (2x - 3y) = (3y + 2x)(3y - 2x) / (3y - 2x)

og man skal så kunne se, at faktoren (3y -2x) er fælles for både tæller og nævner og derfor kan forkortes væk.

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

I den vedlagte opgave 2.

m = (9y2 + 4x2 + 12xy) / (2x + 3y)

bør man kunne se eller finde frem til, at tælleren er lig med kvadratet på nævneren, hvorfor nævneren kan forkortes op i tælleren.

I den vedlagte opgave 3.

p = (2a + 2x) / (a2 - x2)

bør man kunne se, at man kan sætte en faktor 2 uden for parentes i tælleren, og at nævneren kan faktoriseres ved hjælp af en af kvadratsætningerne, s9 der bliver en fælles faktor (a+x) i tæller og nævner.

 


Skriv et svar til: Reduktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.