Fysik

Elektrisk potentiel energi?

14. oktober 2012 af anonym000 - Niveau: B-niveau

Hej

Hvad er elektrisk potentiel energi?!

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er potentiel energi der fremkommer i et konservativt Coulomb felt.


Svar #2
14. oktober 2012 af anonym000

Det forstår jeg ikke noget af..

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det elektrostatiske felt omkring et system af punktladninger danner et elektrisk potential. Den elektrostatiske potentielle energi for en prøveladning hænger sammen med det arbejde der skal ydes for at føre ladningen fra et punkt til at andet punkt i feltet.


Svar #4
15. oktober 2012 af anonym000

Hvad er :

Elektrostatisk felt

Punktladning

Elektrisk potential

Prøveladning

?

Hvis jeg vidste, hvad disse ord betød vil det nok give mere mening. 

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. oktober 2012 af hesch (Slettet)

En kondensator med en kapacitet = C, vil have en elektrisk potentiel energi = ½*C*U2.

Dette fordi kondensatoren opfører sig som et genopladeligt batteri, men i kondensatoren er denne energi ikke bundet kemisk, som i et "normalt" batteri, energien er bundet i det elektriske felt mellem kondensatorens plader.

I en spole med selvinduktion = L, er der bundet en energi = ½*L*I2, men energien her er bundet i spolens magnetfelt, og må derfor nok kaldes "magnetisk potentiel energi", selvom den jo hænger nøje sammen med den elektriske strøm.


Svar #6
18. oktober 2012 af anonym000

#5 

Jeg har forstået potentiale som spændingsforskel, er det rigtigt forstået?

- - -

...............


Svar #7
18. oktober 2012 af anonym000

Jeg er lige stødt ind på noget der hedder "elektrisk potentiale" og "elektriske potentiel energi", der står at det ikke er det samme?!

- - -

...............


Svar #8
18. oktober 2012 af anonym000

#3

vil du ikke prøve at forklare de ord, som jeg ikke forstod..?

- - -

...............


Brugbart svar (2)

Svar #9
18. oktober 2012 af hesch (Slettet)

At noget er potentielt, betyder vel, at det har en ( skjult ) evne til at gøre/udføre et et eller andet. Man kan måske sige, at en slukket stikkontakt har en potentiel spænding på 230V, det kræver bare, at man tænder for den.

Men i #0 taler du jo om elektisk potentiel energi, f.eks. i en opladet kondensator = ½*C*U2.

Sæt en modstand over dens terminaler ( tænd for kontakten ) og den potentielle enrgi vil blive udløst i modstanden i form af varme, ( kondensatoren vil blive afladet ).

Og, nej, ( ad #7): Elektrisk potentiale er ikke det samme som enrgimæssigt potentiale: to forskellige enheder: V,A kontra J.


Svar #10
18. oktober 2012 af anonym000

Okay.

- - -

...............


Skriv et svar til: Elektrisk potentiel energi?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.