Kemi

ligevægtsloven med partialtryk

19. februar 2013 af ma1704 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen

jeg er stødt på en opgave, som jeg er gået i stå med og jeg håber derfor at i kan hjælpe mig.

 

Angiv sammenhængen mellem Kp og Kc for følgende ligevægte:

 

a) 2SO2(g) +O2(g) -> 2SO3(g)
<-

b) N2O4(g) -> 2NO2(g)
<-

c) H2(g) +I2(g) -> 2HI(g)
<-

jeg ved jeg skal kigge på den generelle  sammenhængen mellem Kp og Kc,

men jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår det, og håber derfor at i kan forklare mig det?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2013 af mathon

a)
                                                       2 SO2 (g)   +   O2 (g)  --->   2 SO3 (g)


                                                             [SO3 (g)]2
                                                   ------------------------  =  Kc
                                                    [SO2 (g)]2[O2 (g)]

 

                                                          (n(SO3)/no•po)2
                                                -------------------------------------  =  Kp
                                               (n(SO2)/no•po)2 • (n(O2)/no•po)

 

                                                        n(SO3)2         no
                                                --------------------- • --  =  Kp              som divideret i tæller og nævner med V2
                                                 n(SO2)2 • (n(O2)   po

                   giver

                                                        Kc • (no/po) = Kp

 

...............

       no = ntotal

       po = ptotal

      

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. februar 2013 af mathon

b)

                             Kc • (po/no) = Kp/V

                             Kc = Kp • (no/(po•V))


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2013 af mathon

c)

                             Kc = Kp

 


Skriv et svar til: ligevægtsloven med partialtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.