Kemi

Beregning af partialtryk

19. marts 2013 af Figes (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en ligevægt      N2O3(g)⇔NO(g) NO2(g)

ved 25 grader celsius. . Jeg har Kp =1,91 bar. I en lufttom beholder med et volumen på 2,500 L indføres 0,2500 mol N3Oog temperaturen fastholdes ved 25 grader celsius.  Beregn partialtrykkene efter at ligevægten har indstillet sig.

Jeg har gjort følgende:    (x2)/(0,2500-x)=1,91 => x= 0,2237

Jeg beregner totaltrykket: pv=n*RT = p*2,500L = 0,2500 mol* 0,08314472 L·bar·K-1·mol-1*298,15 K => p≈ 2,48

Jeg beregner partialtrykket for NO(g): pi= (ni/ntot) *ptot = (0,2237/0,2500)*2,48 = 2,2191. Dette stemmer ikke overens med facit. Hvad gør jeg galt?

 

Vh


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2013 af mathon

 

                           x2 / (0,2500 - 2x) = 1,91 => x =  0,1212 mol

ved 25ºC
                          p(NO) = p(NO2) =  (0,1212 / 0,2500) • (2,48 mol) = 1,20 bar

                          p(N2O3) =  (0,2500-20,1212) / 0,2500) • (2,48 mol) = 0,08 bar

 

 

   


         


Svar #2
19. marts 2013 af Figes (Slettet)

Det er da ikke -2x ?

 

Desuden er det ikke 2,48 mol, men 2,48 bar


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. marts 2013 af mathon

rettelse

#1

 

                           x2 / (0,2500 - x) = 1,91 => x =  0,2238 mol

ved 25ºC
                          p(NO) = p(NO2) =  (0,2238 / (0,2500 + 0,2238)) • (2,48 bar) = 1,17 bar

                          p(N2O3) =  (0,2500-0,2238) / (0,2500 + 0,2238) • (2,48 bar) = 0,14 bar

 

 

   


         


Svar #4
19. marts 2013 af Figes (Slettet)

Ifølge facit skal det give 

1,42 bar og 1,06 bar


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. marts 2013 af acido (Slettet)

I blander alle stofmængde og partialtryk. Ligevægtskonstanten er beregnet ud fra tryk.

Beregn derfor først det tryk de 0,25 mol ville yde i beholderen ud fra idealgasligningen.

Derefter er din ligning (x2)/(beregnet tryk fra start-x)=1,91Bar  god nok.

 


Svar #6
19. marts 2013 af Figes (Slettet)

Så hvordan mener du helt præcist, er det ikke det jeg har gjort?

 


Svar #7
19. marts 2013 af Figes (Slettet)

Ka = Kp  - er dette ikke sandt?


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. marts 2013 af mathon

totaltrykket po er beregnet forkert

                             po = (2,48 bar) / 0,25 • (0,25 + 0,2238) = 4,70 bar

 

                         

ved 25ºC
                          p(NO) = p(NO2) =  (0,2238 / (0,2500 + 0,2238)) • (
4,70 bar) = 2,22 bar

                          p(N2O3) =  (0,2500-0,2238) / (0,2500 + 0,2238) • (4,70 bar) = 0,26 bar


Svar #9
20. marts 2013 af Figes (Slettet)

# 8

Forkert. Jeg gjorde følgende

Totaltyk= 2,48

Partialtryk: (x^2)/(2,48-x)= 1,91

Så får jeg de rigtige resultater. Man kan jo bare regne direkte i tryk når man har kp

:-)









Skriv et svar til: Beregning af partialtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.