Kemi

Iodtal

20. marts 2013 af nmhjyu67 (Slettet)

Hej. Jeg sidder med en opgave jeg er kørt helt død i. Håber der er nogen der kan hjælpe.

Jeg har et triglycerid dannet af alfa-linolensyre, linolensyre og punicicsyre.

alfa-linolensyre har 3 dobbelt bindinger, linolensyre har 2 og punicicsyre har 3.

altså er der 8 dobbeltbindinger ialt.

molvægten er sat til 875,5 g/mol

Beregn iodtallet

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg ved der kan sidde 8 * I2 på mit triglycerid, hvilket giver en molmasse på 16*127 = 2032g/mol

Hvis vi antager at vi har 100g af vores fedtstof hvilket giver os m. og vi har M= 875,5 g/mol. Stofmængden n er da lig med m/M:

100g/875,5g/mol = 0,114 mol

forholdet mellem I2 og triglyceridet må være 8:1. Dvs. vi kan gange n(triglyceridet) med 8 og derved finde stofmængden af I2. 8*0,114mol =0,912mol. n(I2) = 0,912mol , M(I2) = 2031g/mol altså kan vi bestemme massen m af I2, da m=n*M <=> 0,912mol * 2031g/mol =1852,3g hvilket ikke er korrekt....

hvad er galt her?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2013 af DON CARLOS (Slettet)

Tjek molarmassen for iod, den er i hvert fald ikke 2031 g/mol ;)

Håber det er fejlen, det sker alt for tit :D


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. marts 2013 af DON CARLOS (Slettet)

Det jeg mener er, at du jo skal beregne hvor mange gram iod der kan addereres til 100 g af dit fedtstof, så du skal sige 0,9 mol * M(I2) for at finde massen af I2. Da du afvejede 100 g, er det jo bare iodtallet.


Svar #3
20. marts 2013 af nmhjyu67 (Slettet)

ja, du har ret.. den gange man vist ikke op med koeeficienterne.. men så ender jeg ud med:

m(I2) = 0,912mol * 127g/mol = 116g, hvilket hellere ikke er korrekt..

men det er tættere på..;)


Svar #4
20. marts 2013 af nmhjyu67 (Slettet)


Svar #5
20. marts 2013 af nmhjyu67 (Slettet)

resultatet er 232


Svar #6
20. marts 2013 af nmhjyu67 (Slettet)

ahh og 2 * 116 =232

 


Skriv et svar til: Iodtal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.