Matematik

Skæringspunkt mellem linje og cirkel

26. april 2013 af Lynd (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens, i får lige opgaveformuleringen.

 

En cirkel er givet ved:

(x-2)^2+(y+1)^2=100

Linjen l er givet ved:

3x+4y-7=0

a) Bestem afstand fra centrum til linjen l.

Her har jeg fået afstanden til 1. 

 

Det spørgsmål jeg ikke kan finde ud af at løse er næste:

Linjen m går gennem cirklens centrum og er vinkelret på linjen l.

b) Bestem koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem linjen m og cirklen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2013 af NejTilSvampe

Du har et punkt (centrum) og en retning (vinkelret på l), dermed kan du opskrive en parameterfremstilling til linjen.

Dernæst kan du omskrive den parameterfremstilling til en ligning. Nu kan du løse ligningssystemet (2 ligninger med 2 ubekendte) der opstår med linjens ligning og cirklens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2013 af Euroman28

du skriver linjen til formen y = ax+b og derved får du 

 

(x-2)^2+(7/4-3*x/4 +1)^2 = 100 

og omskriver det til en ligning du kan løse. 

 

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2013 af NejTilSvampe

#2 - Det er ikke linjen l man skal finde skæringerne med, det er m.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2013 af Euroman28

sorry havde ikke læst det det sidste :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #5
26. april 2013 af Lynd (Slettet)

Tak for hjælpen :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

En normalvektor for linien l med ligningen 3x +4y -7 = 0 er vektoren n = [3 ; 4], der har længden |n| = 5 . Da linien m står vinkelret på linien l, er vektoren n en retningsvektor for linien m. Linien m skal gå gennem cirklens centrum C(2;-1) . Man finder da skæringspunkterne mellem cirklen og linien m ved at starte i centrum C og gå en afstand lig med cirklens radius r = 10 i retningen parallel med vektoren n (man går begge veje). Stedvektorerne til de to skæringspunkter findes da som

OP = OC ± r·n/|n|

       = [2 ; -1] ± 10·[3 ; 4]/5

       = [2 ; -1] ± 2·[3 ; 4]

       = [2 ; -1] ± [6 ; 8]

       = [8 ; 7]   eller   [-4 ; -9]


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. april 2013 af mbn89 (Slettet)

Jeg har set du har svaret noget lignende på samme spørgsmål et andet sted, men længden må da vel være √5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej. Længden af vektoren n = [3 ; 4] er

|n| = √(32 + 42) = √(9+16) = √25 = 5 .

Det bør også være velkendt, at i en retvinklet trekant med katetelængderne 3 og 4 er hypotenusens længde 5.


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2015 af måske1 (Slettet)

Hvordan løser man opgave a) jeg kan ikke få det til at give 1 


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. april 2015 af måske1 (Slettet)

Ligemeget jeg har fundet ud af det :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2015 af SuzanShaker (Slettet)

Nogen der kan hjælpe mig på vej med opg. a? :))


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. august 2015 af Soeffi

#11. En cirkel givet ved: (x-2)^2+(y+1)^2=100, har centrum i (x,y)=(2,-1). Linjen l givet ved: 3x+4y-7=0, har følgende afstand til (2,-1):

\frac{\left | 3\cdot (2)+4\cdot (-1) -7 \right |}{\sqrt{3^{2}+4^{2}}}=\frac{\left | 6-4-7 \right |}{5}=\frac{\left | -5 \right |}{5}=1


Skriv et svar til: Skæringspunkt mellem linje og cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.