Matematik

parabel

26. april 2013 af inddd (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa,  jeg undrer mig over, hvordan man opstiller en funktionsskrift for en parabel når man kender tre af punkterne?


 


Svar #1
26. april 2013 af inddd (Slettet)

Eksempelvis

Punkt z:(−20,0)
Toppunkt: (0,8)
pubt v: (20,0)

Ps. det er okay, hvis I kan hjælpe mig med at gøre det via mapple

Tak på forhånd! 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt de tre punkters koordinater i forskriften f(x) = ax2 + bx + c . Det giver tre ligninger til bestemmelse af de tre konstanter a, b og c.

I tilfældet med den konkrete opgave ser man, at rødderne er x = -20 og x = 20 . Forskriften har derfor formen

f(x) = a·(x-20)·(x+20)

og så finder man konstanten a ved at benytte den tredje oplysning om toppunktet, at f(0) = 8, dvs

8 = a·(-20)·20 .


Skriv et svar til: parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.