Kemi

titrering-kruver,beregninger mm.

19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)
Hejsa

Har lige et spørgsmål til opgave 46(syre-base) kemi-a første udgave af Helge mygind. Opgaven lyder således:
20,00 mL HCl titreres med 0,1000M NaOH
a) berehn pH-værdien efter tilsætning af 19,98 mL af NaOH-opløsningen.
Mit forslag:
Først findes stofmængderne af OH- og af H+:

n(H30+)=0,1000mol/L*0,02000L= 0,00200mol

n(OH-) =0,1000mol/L*0,01998L= 0,001998mol

Da HCl+NaOH=H2O+NaCl reagerer i forholdet 1:1 kan vi sige at OH- er 0,001998mol og at H3O+ er 0,00200mol, før reaktionen er begyndt.

Efter reaktionen har jeg gjort således: 0,00200mol-0,001998mol= 0,000002mol.

Volumen af opløsningen er 39,98mL. Så
tager vi 0,000002mol/0,03998, for at beregne H3O+. Det giver 0,00005M.
Til sidst tog jeg -log(0,00005= som så giver pH-værdien(min lommeregner duer ikke, så jeg kan derfor ikke beregne resultatet).
Er det rigtigt gjort eller hva?
Hvordan kan jeg tegne en titreringskurve udfra disse oplysninger?

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)

fremgangsmåden ser korrekt ud. Bemærk dog, at den kun dur såremt der er tale om en titrering mellem stærk syre og stærk base.

titrerkurven tegnes ved at du udregner en masse punkter og plotter dem ind i et koordinatsystem, hvorefter du tegner en kurve, der forbinder alle punkterne.

Svar #2
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)

#1

Ok. Men hvilke punkter skal der tages i betragtning? Jeg gætter på volumen. Eks. 0,000002mol/0,030L, i stedet for 39,98mL?

Vil dette have en vis relevans til FSA?

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)

man kunne jo fx tage et punkt for hver mL NaOH man tilsætter. Og så vælge fx 0,1 mL intervaller omkring ækvivalenspunktet.

Så udfører du samme beregning som i #0 for hvert punkt.

Hvis du skulle komme op i syre-base kemi til FSA, er det jo et fedt trick at hive op af lommen, at kunne beregne pH-værdierne og sammenligne med indikatorpapiret(?) (man bruger vel ikke pH-metre i folkeskolen, vel)

Svar #4
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)

Men volimen forbliver konstant det dér 39,98mL?
Kan man også gøre det omvendt?

På forhånd mange tak, frodo

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)

nej, selvfølgelig ikke.

Hvis du tilsætter 1 mL NaOH, er V=21 mL, ikke?

Svar #6
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)

#5

D'oh, of course:D. Det er mig der sover...

Mange tak!

Svar #7
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)

er der ikke en eller anden der kender én cyberspace lommeregner der kan regne logaritmer ud??
Det haster!

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)

ka windows ikke selv? det mener jeg. sæt den til videnskabelig tilstand

Svar #9
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)

#8

hvordan kan jeg gøre det?

Brugbart svar (0)

Svar #10
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)

tryk "vis" og "videnskabelig" i stedet for standard.

Ellers kan google! prøv at tryk log(33) fx, så kommer resultatet. Ja, google er også en lommeregner

Svar #11
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)

#10

Google er i sandhed menneskets bedste ven!

Svar #12
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)

Hey frodo....

Jeg tror at jeg gør noget forkert da pH-værdien mellem 20mL og 26mL med del intervaller på 1mL hele tiden giver 1-1,4!

Kan du gennemskue fejlen?

Brugbart svar (0)

Svar #13
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)

kan du skrive dine beregninger op?

Du skal tænke på, at du når du har tilsat over 20 mL NaOH har overskud af OH-, hvorfor du bliver nødt til at beregne pOH (analogen til pH bare med OH- i stedet), dernæst kan du anvende, at
pH+pOH=14

Svar #14
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)

#13

er H3O+ ikke konstant? Jeg skriver straks mine beregninger

Brugbart svar (0)

Svar #15
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)

nej, den reagerer jo iflg:

H3O+ + OH- --> 2H2O

Svar #16
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)

Først tager jeg stofmængderne af hhv. H3O+ og OH- som giver:
n(H3O+)= 0,100*0,001L(da der titreres 1mL af gangen)=0,0001mol
n(OH-)= 0,100*0,021=0,0021mol(volumen giver 21mL)

0,0021mol-0,001mol=0,0011

0,0011mol/0,0210L=0,005238M

pH-værdi=-log(0,005238=2,28.

Denne gang giver det et andet udfald:S

Anyway skal jeg bare lave x-aksen således at første punkt er 1mL eller skal det starte fra 20mL??

Tusind millioner af gange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #17
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)

ahh.. der ligger fejlen.

n(H30+)=n(HCl) (1:1 reaktion med vand)

når jeg siger, at du titrerer 1 mL ad gangen, er det ved, at du tilsætter 1 mL NaOH ad gangen, det vil altså sige, at du skal beregne pH efter at vi har tilsat 1 mL, 2mL, 3 mL, 4 mL,...,19,1;19,2;19,3..20,9, 21, 22,23,24,25. NaOH

Brugbart svar (0)

Svar #18
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)

og på x-aksen, har du antal mL tilsat NaOH, og på y-aksen har du pH

Svar #19
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)

altså skal jeg tage pH-værdien af 0,0011?

Brugbart svar (0)

Svar #20
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)

man kan ikke tage pH-væriden til et tal, men det er forkert alligevel, selvom det temmelig sikkert ikke er det du mener.

vi har i kolben 20 mL 0,1M HCl, det giver os en stofmængde af hydroxonium-ionen:

n(H3O+)=c*V=0,1M*0,020L=0,002 mol

hvis vi tilsætter 1 mL NaOH, har vi n(OH-)= 0,1000M*0,001L=0,0001 mol, efter reaktionen i #15, har vi:

n(H3O+)=0,002mol-0,0001mol=0,0019mol
[H3O+]=n/V=0,0019mol/0,021L=0,090476

pH=-log0,090476= 1,04347

ok?

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.