Kemi

Stofmængde

26. august 2013 af Kemi1996 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen der kan hjælpe med denne opg. ?

 

1. Ved afbrændingen af butan forøges den samlede stofmængde af gasser, som det fremgår af reaktionsskemaet på s. 11. Antag, at der afbrændes 20 g butan.

a) Beregn forøgelsen i stofmængden af reaktionsblandingens gasser.

 

2 C4H10 (g) + 13 O2 (g) --> 8 CO2 (g) + 10 H2O (g) 

 

Jeg har lavet et mængdeberegningsskema for at finde ud af, hvor meget stofmængden er forøget med. Mit spørgsmål er så, når jeg skal beregne de andre stofmængder i mængdeberegningsskemaet, skal jeg så gange min stofmænge med de forskellige koefficienter der står foran stofferne? Der står nemlig forskellige tal og kan ikke få det til at passe. 

 

Tak på forhånd 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. august 2013 af LubDub (Slettet)

jeg tror, at du først skal finde stofmængden for butan,
hvorefter du kan finde stofmængderne af de andre stoffer ved at kigge på deres koefficienter

 

 


Svar #2
26. august 2013 af Kemi1996 (Slettet)

Det har jeg også gjort - og det er netop det jeg har problemer med at regne ud. Skal jeg gange butans stofmængde med de forskellige koefficienter der står ? Det er jo forskellige tal ! 


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. august 2013 af mathon

M(C4H10) = sum({4,10}*{12.011,1.008}) g/mol = 58,124 g/mol

20 g butan er
                           n = m/M = (20 g) / ( 58,124 g/mol) = 0,344 mol

                           

                                           2 C4H10 (g)    +    13 O2 (g)     --->     8 CO2 (g)    +    10 H2O (g) 
molforhold                             1                         6,5                          4                       5

mol                                   0,344                6,5 • 0,344              4•0,344             5•0,344

                                         0,344                     2,236                   1,376                 1,720
sum                                             2,580 mol                     --->               3,096 mol

stofmængdeforøgelse
                                                    (3,096 - 2,580) mol = 0,516 mol


Svar #4
26. august 2013 af Kemi1996 (Slettet)

Ah nu er det forstået. Butans stofmængde deles med 2 og dette tal ganges med koefficienterne. 

Tak for det !


Skriv et svar til: Stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.