Matematik

Brøkregning

06. september 2013 af migmigogattermig (Slettet) - Niveau: C-niveau
Hej

Jeg vil lige starte med at sige at jeg håber at i tror på mig, og jeg lover jeg først kigger på svarene når jeg er færdig med at udregne opgaverne:

Jeg har fået nogle sellavede opgaver af min lærer, som handler om brøker. Dem der kunne fik lov til at regne dem ud,
andre kunne bare lade være. Jeg vil virkelig gerne være god til matematik, for jeg har valgt det på a-niaveu på gymnasiet, og derfor valgte jeg at lave de her opgaver.

Jeg ved godt hvordan man gør men jeg skal have nogen til at rette dem. Og da både min far eller mor ikke er genier til matematik, kan de ikke.

Jeg har kun nettet at bruge, og derfor spørger jeg jer (uden at i giver mig udregningerne):

Hvad er svaret til følgende opgaver? (hvis jeg får det forkerte svar, spørger jeg meget gerne ind til hvordan de udregnes)
Jeg skriver alle brøker i parentes.

(3x/y)+(2y/x)-(3x2/xy)= ?
(x-3/x2-9)-(7/x+3)= ?

Jeg vil være rigtig glad hvis nogen hjælper mig her :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2013 af Krabasken (Slettet)

Lad os få DINE resultater . . .

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2013 af Krabasken (Slettet)

3x2/xy

Hvad mener du med 3x2?

Er det 3x2  ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2013 af LeonhardEuler

Mener du:

Såfremt kan du forlænge de 2 brøker, så næverens værdi bliver det samme, som hos alle de andre brøker.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. september 2013 af Krabasken (Slettet)

Du kan starte med at forkorte den tredie brøk med x . . .

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er højst sandsynligt sådan, der menes. I den næste opgave er det sikkert

Her kan der faktoriseres og forkortes lidt i den første brøk, og ellers skal der forlænges til fællesnævneren.

Det må nu være op til trådstarter at vise hendes egne resultater.


Svar #6
07. september 2013 af migmigogattermig (Slettet)

I får gerne mine resultater: (3x/y)+(2y/x)-(3x2/xy)=(3x*x/y*x)+(2y*y/x*y)-(3x2/xy)=(3x2/yx)+(2y2/xy)-(3x2/xy)=(3x2+2y2-3x2/xy)=(2y2/xy). Er det, det rigtige svar? Hvis nej, hvordan gør jeg så for at regne rigtigt?

Næste opgave: (x-3/x2-9)-(7/x+3)=((x-3)*x+3/(x2-9)*x+3) - ( 7*(x2-9)/(x+3*x2-9)= (x2-3x+3x-9/x3-9x+3x2-27) - ( 7x2-63/x3+3x2-9x-27) = (-6x2+72/x3+3x2-9x-27)  Herfra mener jeg ikke at man kan reducere eller udregne yderligere, da x'erne ikke kan gå ud med hinanden for eller skal det gøres i samtilige led i brøken. Er det ikke en rigtig regneregel, eller er det mig der har misforstået?

Ja, de tal der står lige bag x'erne er det tal x'et er opløftet i. Jeg kunne bare ikke lige finde ud af hvordan man skrev det :-)


Svar #7
07. september 2013 af migmigogattermig (Slettet)

- Og tak for hjælp og svar allesammen :-))


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det bliver mere overskueligt, hvis du kan skrive fra en PC i stedet for at skrive fra din mobil. Start med at be- eller afkræfte, at de to stykker ser ud som vist i #3 og #5.

I den første opgave, hvis den er som beskrevet i #3, går det første led ud mod det sidste led, og svaret er det andet led i udtrykket. Dit svar kan jo også forkortes med y.

I den anden opgave, hvis den er som beskrevet i #5, forkorter man den første brøk med x-3 , hvorefter brøkerne har samme nvner, og man kan så umiddelbart sætte på fælles brøkstreg. Dit svar er helt uoverskueligt og bestemt ikke færdigt.


Svar #9
07. september 2013 af migmigogattermig (Slettet)

#8 - du nåede lige at svare inden jeg nåede at redigere det jeg havde skrevet i #6.

Men jeg forstår ikke helt hvad du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Prøv at læse svaret i #8 igen, specielt det med fed skrift:

Start med at be- eller afkræfte, at de to stykker ser ud som vist i #3 og #5.


Svar #11
07. september 2013 af migmigogattermig (Slettet)

#10 - hvis du læser mit svar (#6) så vil du se at jeg HAR bekræftet at det er sådan de skal se ud. Og jeg har samtidig også skrevet grunden til det. Prøv at læse svaret #6 igen.

Brugbart svar (0)

Svar #12
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er da aldeles ikke bekræftet i #3. Der mangler et væld af parenteser i dine udtryk i #6. Men jeg tager dit svar i #11 som en brkræftelse. Prøv så at læse forklaringerne i #8 igen.


Svar #13
07. september 2013 af migmigogattermig (Slettet)

#12 parenteserne har jeg bare sat, for at vise at det er en sammensat brøk og ikke et divisionstykke eller noget andet.

Jeg har også prøvet at læse #8 igen, men det giver ikke mening, at det første udtryk bare går ud med det sidste?? Jeg vil meget gerne have en forklaring på hvorfor. Og min metode er vel heller ikke forkert, for jeg starter jo med at finde en fælles nævner, og herefter reducerer jeg. SÅ mit svar burde ikke være forkert?

Og jeg vil også meget gerne have en forklaring på hvordan du regner #5'eren ud?? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

I det første udtryk

forkorter man den sidste brøk med x, hvorfor 3x/y går ud mod -3x/y, og man har 2y/x tilbage.

I det andet udtryk

forkorter man med x-3 i den første brøk og får

1/(x+3) - 7/(x+3) = (1-7)/(x+3) = -6/(x+3) , med forbeholdet x ≠ 3.


Svar #15
07. september 2013 af migmigogattermig (Slettet)

#13 Jeg kan godt se at du har ret nu, og du har jo også været smart nok til at kunne se at man bare kunne tage den korte vej i stedet for den lange som jeg tog. Jeg tror også bare at jeg havde glemt at man bare kunne forlænge eller forkorte den ene brøk alene til man får samme nævner. 

Men det jeg har gjort er vel heller ikke forkert, er det? Det er bare en meget uoverskuelig måde.

Og er det rigtigtat hvis man reducerer noget i det ene led, så skal man også gøre det i alle andre led i en brøk?


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Som tidligere nævnt er dit resultat for det første udtryk korrekt, men det skal forkortes.

Men det er umuligt at gennemskue hvad du når frem til i det andet udtryk, eftersom du ikke sætter parenteser ordentligt omkring tællere og nævnere.


Svar #17
07. september 2013 af migmigogattermig (Slettet)

#16 okay tak for svar. Jeg har også sat parenteserne rigtigt, jeg tror bare det er forvirrende for dig.


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, dine parenteser er ikke sat korrekt. Når man, som her, benytter skrå brøkstreger, er man nødt at sætte parentes omkring enhver tæller, der har mere end eet led, og omkring enhver nævner, der har mere end eet led, så det klart fremgår, hvad der divideres med hvad.

Et udtryk som dette, hentet fra #6

(-6x2+72/x3+3x2-9x-27)

bør nok skrives

(-6x2+72) / (x3+3x2-9x-27)

eller

(-6x^2+72) / (x^3+3x^2-9x-27) 

hvis det er helt uoverkommeligt at benytte redigeringsfaciliteterne i tekstboksen.


Svar #19
08. september 2013 af migmigogattermig (Slettet)

#18 Jeg skrev det altså bare på min egen måde, men jeg skal nok skrive det på den der måde næste gang hvis det er bedre. Jeg vil bare gerne vide om regnereglen er rigtig som hedder: hvis man reducerer noget i et led i en brøk, kan det kun lade sig gøre hvis man gør det i samtlige led i brøken??

Brugbart svar (0)

Svar #20
08. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det er jo ikke tilstrækkeligt, at du skriver tingene på din egen måde. Det skal også være forståeligt for andre.

Der er ikke nogen regneregel, som det du formulerer.

Som hovedregel kan man forlænge eller forkorte en brøk ved at gange eller dividere med den samme størrelse (der ikke er 0) i både tæller og nævner. Derved ændrer man ikke brøkens værdi.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.