Matematik

vektorer

23. oktober 2013 af inddd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan beregner jeg prokejtionen af (-3,8) på linjen n: y=-0,5+3.

Jeg ved jeg, at jeg skal bruge denne formel:

am= a•b/|a|2 · a

Er ikke helt, med på hvordan jeg bruger formelen. Håber I vil hjælpe 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2013 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
23. oktober 2013 af inddd (Slettet)

#1

Tak for videoen, men ved godt hvordan man beregner projektionen af en vektor på en vektor. Har nu mere problemer med at beregne projektionen af en vektor på en linje 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

I opgaven skal man bestemme projektionen af punktet Q(-3,8) på linien med ligningen y = -0,5x + 3 (formodentlig). Man skal derfor bestemme et punkt P(x , -0,5x+3) på linien, så at vektoren QP står vinkelret på linien. En retningsvektor for linien er vektoren r = [2 , -1] , så man skal altså løse ligningen

QP r = 0

som en ligning i x. Den fundne værdi af x indsættes så i udtrykket for punktet P's koordinater.


Svar #4
23. oktober 2013 af inddd (Slettet)

Er der ikke en anden måde at løse det på ved hjælp af denne formel: am= a•b/|a|2 · a


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man kan vælge et punkt S på linien og så bestemme projektionen af vektoren SQ på liniens retningsvektor r , hvor Q er punktet, der ønskes projiceret på linien. Det projicerede punkt P findes så af

OP = OS + (SQ)r = OS + (SQr/|r|) r/|r| .


Svar #6
24. oktober 2013 af inddd (Slettet)

Er dette ikke rigtigt?

Har valgt at sige at (-3,8)  = a

b = (1,-0,5)

a·b = -3·1+8·-0,5 = 1

|b|2 = 12 + (-0,5)2 = 1,25
 

am= a•b/·|b|2 · b = 1/1,25 · (1 , 0,5) = (1/25  ,  -2/5 )


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du har valgt at sige .... ? Hvorfor har du valgt det? Hvad repræsenterer så dit resultat?

To fremgangsmåder er forklaret i #3 og #5.

Formlen i #4 som du så gerne vil bruge, er udtrykket for projektionen af en vektor på en anden vektor. Hvis man vil benytte den, skal man jo vælge de rigtige vektorer, der er relevante for problemstillingen. En sådan fremgangsmåde er benyttet i #5.


Svar #8
24. oktober 2013 af inddd (Slettet)

men det er den metode min lærer har lært


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det kan jeg ikke forestille mig.


Skriv et svar til: vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.