Matematik

Hvor mange døgn?

30. oktober 2013 af hæstaden (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har en matematikopgave hvor en af opgaverne lyder:

Vædderen sejlede Galapagosøerne til København gennem Panamakanalen. Turen varede 13 døgn.
Hvor mange døgn sparede skibet Vædderen ved at sejle gennem Panamakanalen i stedet for at sejle neden om Sydamerika?

Problemet er bare, at der ikke står nogle faktaer om turen neden om Sydamerika, kun at ruten er 36.400 km lang.

Så hvordan regner jeg det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2013 af 012343210

Der stod heller ikke hvor lang tid turen gennem panamakanalen var?


Svar #3
30. oktober 2013 af hæstaden (Slettet)

Det her er det info man får om ruten gennem panamakanalen:

-11.200 km lang

-Gennemsnitsfarten gennem panamakanalen er 12 km/tt

-Normale gennemsnitsfart for vædderen er 37,04 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2013 af 012343210

Hvis dine enheder er angivet i km/t. Så er det ikke helt det samme som opgaven i svar "2 - men tæt på (den eneste forskel er at den opgave han refferer til regner i knob).

Hvis du antager at skibet sejler med sin gennemsnitsfart neden om sydamerika så kan det regnes såleder

Gennemsnitfarten pr. døgn

37,04km/t*24t/døgn= 888,96km/døgn

Tiden for at sejle neden om sydamerika

36.400km/888,96km/døgn=40,947 døgn ~41 døgn

Forskellen mellem ruterne:

41døgn-13døgn=28døgn


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2013 af mathon


             tidsbesparelse = afstandsbesparelse divideret med middelhastigheden

             tidsbesparelse = (25200 km) / (37,04 km/h) = 302,376 h ≈ 28 døgn


Svar #6
30. oktober 2013 af hæstaden (Slettet)

Har fundet ud af det nu! Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2016 af HejmeddigjegegersejoghedderLangemandSøren (Slettet)

#4

Hvis dine enheder er angivet i km/t. Så er det ikke helt det samme som opgaven i svar "2 - men tæt på (den eneste forskel er at den opgave han refferer til regner i knob).

Hvis du antager at skibet sejler med sin gennemsnitsfart neden om sydamerika så kan det regnes såleder

Gennemsnitfarten pr. døgn

37,04km/t*24t/døgn= 888,96km/døgn

Tiden for at sejle neden om sydamerika

36.400km/888,96km/døgn=40,947 døgn ~41 døgn

Forskellen mellem ruterne:

41døgn-13døgn=28døgn

Hvordan giver det mening?????
37,4 * 24 = 897,6


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2016 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2016 af 012343210

#7 Der blev i #3 angivet 37,04 og ikke 37,4 <- nu har jeg ikke set opgaven, men brugte de tal som jeg fik opgivet...

Efter svar #8 kan jeg se at gennemsnitsfarten er: 20knob*1,852km/timen/knob = 37,04km/timen


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2016 af Soeffi

#0. Forholdet mellem afstande er lig mellem forholdet mellem rejsetider (forudsat konstant hastighed). 

Man får tiden for sejladsen rundt om Sydamerika og forskellen mellem de to ruter:

Jeg får 29 døgn.


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. maj 2016 af 012343210

#10

Det er med antagelsen at hastigheden gennem panama er de samme som uden om kontinentet. Som opgaven er stillet op forventes det at man benytter gennemsnitsfarten og ikke den aktuelle fart man kan sejle igennem kanalen med. 

Det er årsagen til at jeg kommer ned på 28 døgn.

Panamankanalen kan sammenlignes med en dansk havn, der er restiktioner og derfor sejler både ikke så hurtigt - rundt om kontinentet er der åben vand og ikke de samme restiktioner, derfor en højere gennemnistsfart 


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. maj 2016 af Soeffi

#11 Det kan der være noget om. Regnet ud på den måde giver det 27,9 døgn

Brugbart svar (0)

Svar #13
29. maj 2016 af 012343210

#12 - det lyder rigtigt - tror også det er det samme jeg får i #4 - jeg runder bare lidt af under vejs og regner med hele døgn:)


Skriv et svar til: Hvor mange døgn?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.