Matematik

rettelse af en forskrift

14. november 2013 af pjsm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey, er der nogen der ved om jeg har lavet den her opgave rigtig? Det er kun begyndelsen af opgaven :-) 

Bestem toppunkter monotoniforhold for funktionen f (x)=x3−12x+3. (Husk at det betyder at du skal finde toppunkterne, tegne en tallinje og bestemme hvor funktionen er voksende og aftagende).

Monotoniforhold:
det betyder atvi skal regne ud hvor grafen for f(x) er voksende og hvor den er aftagende. 

vi kan finde toppunkterne ved at løse ligningen: f'(x)=0
første skrid: finde forskrift for f'(x) = f'(x)=3*x^(2)-12*1+3*0
                                                       f(x) = 3x^(2)-12
næste skridt = f(x) = 3x^(2)-12 = 0 
a=1     b=3    c=12. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2013 af overkontroversiel (Slettet)

Det kaldes ikke toppunkt. Men vendepunkter, og lokale minimum og lokale maksimum.

f'(x) = 3x- 12

Find først nulpunkterne til denne. Altså sæt f'(x) = 0. Da finder du hvor tangenten er vandret. 

Dvs. løs

0 = 3x2 - 12


Svar #2
14. november 2013 af pjsm (Slettet)

okay tak :-) er udregningen af forskriften så rigtig? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2013 af mathon

                               3x2 - 12 = 0        divider med 3

                               x2 - 22 = 2          brug kvadratsætningen     a2 - b2 = (a+b)(a-b)

                               (x+2)(x-2) = 0    brug nul-reglen


Skriv et svar til: rettelse af en forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.