Matematik

Isoler L

12. november 2005 af Poler (Slettet)
Hvordan isolerer jeg L på den bedst matematiske måde?..

10=Pi*x+2x+2L

Svar #1
12. november 2005 af Poler (Slettet)

Pi=3,1......

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. november 2005 af Waterhouse (Slettet)

10=Pi*x+2x+2L
<=>
10-pi*x+2x=2L
<=>
L=(10-pi*x+2x)/2

(evt: L=(10+x*(2-pi))/2

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2005 af Epsilon (Slettet)

Således:

10 = pi*x + 2x + 2L <=>

2L = 10 - (pi + 2)x <=>

L = 5 - (pi/2 + 1)x

#2:
Du laver en fortegnsbøf i anden linje.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2005 af Waterhouse (Slettet)

Hovsa, gør jeg sørme også.

Svar #5
12. november 2005 af Poler (Slettet)

Tak venner!...
Lige en anden ting.... kan L isoleres så det bliver til en 2.gradsligning?

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
Næ, det udtryk, som du starter ud med i første indlæg, er lineært i x og L, hvorfor L ligeledes vil afhænge lineært af x, som det fremgår af isoleringen.

Hvorvidt udtrykket for L dernæst skal indsættes i et andet udtryk, som resulterer i en andengradsligning i x, kan jeg naturligvis ikke afvise.

//Epsilon

Svar #7
12. november 2005 af Poler (Slettet)

ok... i så fald er jeg gået lidt i stå i den her opgave...:
"En Figur viser et tværsnit af en beholder. Tværsnittets form kan opdeles i et rektangel og en halvcirkel med radius x. Tværsnittet har omkredsen 10. Bestem længden af rektanglets sider, når tværsnittets areal er størst muligt"..

Jeg har sat omkredsen lig med omkredsformlen for en halvcirkel:
10=Pi*x+2x+2l
l isoleres:
l=5-((Pi/2)+1)
Hvad så? - Det skulle jo gerne blive noget jeg kan lave fortegnslinie osv. over...

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#7:
Find et udtryk for arealet og udnyt din viden om L fra udtrykket for omkredsen. Det er jo arealet, som ønskes maksimeret. I øvrigt skal det fortsat være

L = 5 - (pi/2 + 1)x,

som skrevet står i #3.

//Epsilon

Svar #9
12. november 2005 af Poler (Slettet)

ok... Dermed:

0,5*Pi*x^2+(5-(Pi/2+1)x)*2x

Hvordan får jeg den til at blive en ordinær 2.gradsligning som er til at regne på?

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#9:
Du går såmænd bare i gang med at omskrive det i øvrigt korrekte udtryk for arealfunktionen i #9. Denne kunne passende betegnes med A(x).

//Epsilon

Svar #11
12. november 2005 af Poler (Slettet)

ok.. men når jeg ganger ind i parentesen (L).. skal jeg så gange ind med -1 eller 1x?...

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. november 2005 af Epsilon (Slettet)

Det letteste er at gange 2x ind på hvert af leddene i parentesen,

5 hhv. -(pi/2 + 1)x

Simplificering af udtrykket finder du selv ud af.

//Epsilon

Svar #13
12. november 2005 af Poler (Slettet)

hvorfor 2x??

Der står jo: -1*(Pi/2+1)*1x


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#13:
Jamen, for dælen da :)

Læs nu lige, hvordan arealfunktionen ser ud:

0,5*Pi*x^2+(5-(Pi/2+1)x)*2x

Det er de '2x' til sidst, som skal ganges ind på '5' hhv. '-(pi/2 + 1)x' i den yderste parentes.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #15
12. november 2005 af Duffy

A(x) = -5/2Pix^2 + 10x


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #16
12. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#15:
Hmm...det skal da vist være

A(x) = 10x - (2 + pi/2)x^2

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #17
13. november 2005 af Duffy

-1/2*Pi*x^2+10*x-2*x^2

Jah, Epsi. Du har ret. Slå-fejl herfra.

res er A(x) = 10x - (2 + pi/2)x^2


Duffy

Skriv et svar til: Isoler L

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.