Fysik

Bevægelse med konstant accelration

20. februar 2014 af rexden1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Jeg en opgave jeg har svært ved at overskue. 

En lille vogn køre på en skrå skinne som er 1 meter lang. Efter at vognen har fået et skub er den kun påvirket at tyngdekraften.

Accelrationen skal bestemmes og det hat jeg gjort ved = v = v0 + at = 0,01917 m/s^2

Herefter skal hældningen på skinnen bestemmes. 

Det har jeg lidt svært ved at se hvordan jeg kan gøre. 

Er der nogle som evt. kunne hjælpe med denne ?

opgaven er vedlagt

Vedhæftet fil: Aflevering1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2014 af 012343210

Er ikke helt enig med din acceleration. Jeg læser accelerationen til at være 0,0917 efter den linær funktion for hastigheden eller 2*0,04589 for funktionen for afstanden. De 2 giver så også stort set det sammen...

Prøv at kig på den lille skitse jeg har lavet. Hvis man laver nogle udregnigner med vinkel og trekanterne kan du regne dig frem til at a=sin(v)*g... Med den antaglese at du ingen friktion har hå hjulene og ingen vindmodstand...

Vedhæftet fil:Untitled.png

Svar #2
20. februar 2014 af rexden1

Ja jeg skrev forskert mhs til accelrationen, det rigtige er selvfølgelig det som du skriver.

Skal jeg forstå det som at F2 i din skitse faktisk er ligmed accelrationen. F2=0,0917 og dermed FT =9,82

og så mangler jeg bare at finde F1 = ?

Men hvordan kan jeg finde den når jeg ikke kender vinklen ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2014 af 012343210

F er som sådan krafter, men eftersom massen er den samme kan det også skrives op som accelerationer.

Nå tyngdekraften påvirker vognen er der en kraft der holder den fast til underlaget (F1) og en der får den til at accelerer (F2). Du skal bare finde F2, men tegnede F1 med fordi den er vigtig for forståelsen at Ft kan deles op i F1 og F2...

F2 kan rykkes ned til spidsen af F1 og så ender den samme sted som Ft derfor trekanten og brugen af sinus...

F2=Ft*sin(v)

m*a=m*g*sin(v)

a=g*sin(v)

v=sin-1(a/g)=sin-1(0,0917/9,82)= 0,54 grader


Svar #4
20. februar 2014 af rexden1

Det var egentlig meget smart at rykke f2 ned til f1, men den vinkel der som beregnes, altså 0,54 grader er det den samme vinklen skinnnen har med vandret ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2014 af 012343210

Ja, for tyngdekraften er lodret - så derfor får man samme vinkel der;)


Svar #6
20. februar 2014 af rexden1

okay, tak for hjælp det hjalp meget


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. februar 2014 af 012343210

Det var så lidt:)


Skriv et svar til: Bevægelse med konstant accelration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.