Kemi

pH-beregninger

20. februar 2014 af booboobear (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvilke begrænsninger har formlen, vi benytter til udregning af oxoniumkoncentrationen når vi har at gøre med ikke-stærke syrer i vandig opløsning. Der indstiller sig en ligevægt

S(aq) + H2O(l) <-> B(aq) + H3O+(aq)

Og hvis vi antager at syren har en formel koncentration c, får vi følgende:

                         S(aq) + H2O(l) <-> B(aq) + H3O+(aq)

start:                  c                            0M     ≈0M

Ligevægt:          c-[H3O+]               [H3O+]  [H3O+]

Så opskriver vi syrens styrkekonstant vha. ligevægtsloven:

Ks = [H3O+]2/c-[H3O+]

og vand sætter vi lig 1 fordi det er et opløsningsmiddel. Jeg ved en af begrænsningerne er pKs, da pKs, skal være i intervallet: 0<pKs<10, men hvad ellers? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2014 af mathon

                       
                                           0 < [H3O+] < cs

hvoraf
                                            \large \left [ H_3O^{+} \right ] = \left ( -\frac{K_s}{2} \right )+\sqrt{\left ( \frac{K_s}{2} \right )^{2}+K_s*c_s}


Svar #2
20. februar 2014 af booboobear (Slettet)

Hvorfor Mathon? Jeg forstår det ikke helt? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2014 af mathon

                             [H3O+] = α • cs             hvor         0 < α < 1         når α er protolysegraden.


Svar #4
20. februar 2014 af booboobear (Slettet)

Ja, men er det ikke lidt givet, når man opskriver ligevægten? :-)

Hvad med vand? Er der også en begrænsning med den? I øvrigt kan jeg nævne, at vi slet ikke har beskæftiget os med formlen i #1. Kun den jeg har skrevet i #0 :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2014 af mathon

Formlen i #1 er en løsning til
ligningen
                         Ks = [H3O+]2 / (cs - [H3O+])


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2014 af mathon

   Formlen i #1 er en løsning til  -->  Formlen i #1 er løsningen til


Skriv et svar til: pH-beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.