Matematik

Finde sidelængde i keglestub?

22. februar 2014 af EnStuderende - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg finder de manglende sidelængder i denne udfoldning af en keglestub:

Det er meningen, at jeg skal finde s1 og s2. Det eneste, jeg kender, er s, som er den orange sidelinje (dvs. sidelinjen i selve keglestubben):

På denne tegning kender jeg alle informationer. Hvis man forestiller sig, at s fortsætter, bliver det til en kegle.

Jeg kender formlerne for udregning af areal, v og k for både kegle og keglestub, men kender ikke rigtig nok informationer, af hvad jeg kan se.

Jeg kender arealet af keglestubben.

Nogen, der lige kan gennemskue det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2014 af peter lind

Hvad mener du med arealet af keglestubben. Der er tale om 3 arealer. arealet af cirkelskiven på henholdsvis bund og top, samt resten. ? Kender du v og/eller k ?


Svar #2
22. februar 2014 af EnStuderende

Beklager. Overfladearealet (af hele keglestubben og de enkelte cirkler + "ufoldning") :-)


Svar #3
22. februar 2014 af EnStuderende

Nogen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man har, at s er hypotenuse i en retvinklet trekant med kateterne h og (R-r) .

Prøv at formulere mere klart, hvad der kendes, og hvad der ønskes bestemt.


Svar #5
22. februar 2014 af EnStuderende

Jeg kender s, h, R, r og areal. Jeg vil gerne finde s2 og s1 på første skitse, og når jeg har fundet dem, er det meningen jeg skal finde k og v (men det bliver ikke noget problem, det er bare s2 og s1 jeg skal finde, så kan jeg resten).


Svar #6
22. februar 2014 af EnStuderende

Hvis bare jeg kunne fnde hele højden i den kegle, der bliver dannet, når man fortsætter sidelængden på keglestubben... hmm.


Svar #7
22. februar 2014 af EnStuderende

Måske gør denne skitse det nemmere at forstå, hvad jeg mener: 


Svar #8
22. februar 2014 af EnStuderende

Og med areal mener jeg selvfølgelig overfladeareal igen!


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Kalder vi højden i hele keglen for H, har vi

R/H = (R-r)/h = r/(H-h) og s2/R = s/(R-r) = s1/r .

Af det sidste sæt ligninger finder man

s2 = s·R/(R-r) og s1 = s·r/(R-r) ,

der er konsistent med, at s = s2 - s1 .


Svar #10
22. februar 2014 af EnStuderende

Det forstod jeg ikke så meget af... R/H? Hvorfor det?


Svar #11
22. februar 2014 af EnStuderende

*Glem det*


Svar #12
22. februar 2014 af EnStuderende

Tror jeg forstår det lidt bedre nu..... Men hvorfor dividerer du radierne med højderne, og hvorfor dividerer du sidelængderne med radierne? Hvordan kom du frem til, at det kunne løse det?


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man ser på ensvinklede trekanter.

Der er tre retvinklede, ensvinklede trekanter:

1) kateterne H-h, og r, og hypotenusen s1 ,
2) kateterne H og R, og hypotemusen s2 ,
3) kateterne h , R-r , og hypotenusen s = s2 - s1 .


Svar #14
22. februar 2014 af EnStuderende

Jaja, så langt var jeg kommet. Men hvorfor dividerer du?


Brugbart svar (1)

Svar #15
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Man opstiller forholdene mellem passende sæt af ensliggende sider i trekanterne.


Svar #16
22. februar 2014 af EnStuderende

Okay, så... forholdene mellem henholdsvis radierne og højderne samt sidelængderne og radierne er det samme i de tre trekanter, fordi de er ensvinklede. Og når de har samme forhold kan man sætte dem lig hinanden og så isolere de dele, man har brug for med de informationer, man kender.

Det er jo smart!

Men jeg havde nok aldrig tænkt på det selv eller nået frem til det alene :-) 

Forstår dog ikke, hvilken rolle R/H = (R-r)/h = r/(H-h spiller i det hele?


Svar #17
22. februar 2014 af EnStuderende

Og hvorfor er det lige radierne divideret med højderne samt sidelængderne divideret med radierne? Er det bare noget, du har plukket ud for at kunne isolere s1 og s2?


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

I #13 har jeg opstillet de tre ensvinklede trekanter og angivet siderne i samme orden. Forholdet mellem hypotenusen og den ene katete er derfor det samme for alle tre trekanter. Derfor gælder der

s1/r = s2/R = s/(R-r)

som jeg benyttede til at bestemme s1 og s2 .

Forholdet mellem de to kateter er også det samme for de tre trekanter, dvs.

r/(H-h) = R/H = (R-r)/h

som dog ikke bkev benyttet til noget her.


Svar #19
22. februar 2014 af EnStuderende

Ja, så langt er jeg med - jeg tænker mere... okay, det er måske også lige meget :-P Tænkte mere sådan hvordan du lige vidste, at det var det, du skulle gøre... Tænkte du bare, at eftersom de er ensvinklede trekanter, må de have samme forhold, og hvis jeg så sammenligner forholdene med hinanden, så kan jeg nå frem til s1 og s2?

Ville det have været lige meget, hvis du havde sagt r/s1 = R/s2 = (R-r)/s i stedet for s1/r = s2/R = s/(R-r)?


Brugbart svar (1)

Svar #20
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#19

Hvis a/b = c/d gælder der også b/a = d/c .

Man benytter, at i ensvinklede trekanter er forholdene mellem ensliggende sider konstant.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.