Kemi

To opløselighedsprodukter

02. marts 2014 af chemie (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej :) Jeg har vedhæftet opgaven som jeg har problemer med.

Jeg har prøvet at løse den på følgende måde, men ved godt det ikke rigtig giver helt mening:

CaSO4 (s) + Ba2+  →  Ca2+ + BaSO4 (s)

Ligevægt:     4·10-4 - x        x

K = LCaSO4/LBaSO4 = 40.666 

K = x/(4·10-4 - x) ⇔ x = 3,9 ·10-4 

[Ca2+] = 3,9 · 10-4 M

[Ba2+] = 9,8 · 10-9 M

Men resultatet skal give hhv 2,7 · 10-3 M og 6,6 · 10-8 M :(                     


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2014 af gigas (Slettet)

1) Du regner ud hvor mange mol Ba2+, Ca2+, og SO42- du har.

2) Du regner ud hvilken 'begyndelses' koncentration det svarer til når det hele er blandet sammen.

3) Du skriver dine to opløselighedsligevægte op, og bestemmer ligevægtskoncentrationerne ved at justere 'begyndelses' koncentrationerne på passende vis. Eftersom BaSO4 og CaSO4 har forskellige opløselighedsprodukter vil der forsvinde x [Ba2+] og y [Ca2+] og endeligt (x+y) [SO42-]. Så to ligninger med to ubekendte løses. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. marts 2014 af mathon

                                                                                                                              
de formelle molariteter                     [Ba2+]               [Ca2+]           [SO42-]
i de 100 mL blanding er:                   0,004                0,004              0,1         det ses, at SO42- er i klart overskud
 

den molære opløselighed                 1,5·10-8       6,1·10-4                  
 

når der ses bort fra at  [SO42-] ikke eksakt er 0,1 M i de to beregninger.

        [Ba2+]ligevægt = (0,04 M) - (1,5·10-8 M) ≈ 0,04 M

        [Ca2+]ligevægt = (0,04 M) - (1,5·10-4 M) = 0,03985 M


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2014 af mathon

detaljer i molaritetsberegninger:
         de 40 mL 0,1 M BaCl2         i første blanding (80 mL)      :    (0,1 M)·0,5
                                                      i anden blanding (100 mL)   :    (0,1 M)·0,5·0,8 = 0,004 M

         de 40 mL 0,1 M CaCl2         i første blanding (80 mL)      :    (0,1 M)·0,5
                                                      i anden blanding (100 mL)   :    (0,1 M)·0,5·0,8 = 0,004 M

         de 20 mL 0,5 M Na2SO4      i blanding (100 mL)              :    (0,5 M)·0,20 = 0,01 M

        


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. marts 2014 af mathon

#3

detaljer i molaritetsberegninger:
         de 40 mL 0,1 M BaCl2         i første blanding (80 mL)      :    (0,1 M)·0,5
                                                      i anden blanding (100 mL)   :    (0,1 M)·0,5·0,8 = 0,004 M

         de 40 mL 0,1 M CaCl2         i første blanding (80 mL)      :    (0,1 M)·0,5
                                                      i anden blanding (100 mL)   :    (0,1 M)·0,5·0,8 = 0,004 M

         de 20 mL 0,5 M Na2SO4      i blanding (100 mL)              :    (0,5 M)·0,20 = 0,01 M

        


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2014 af gigas (Slettet)

#2 De resultater er helt hen i vejret 


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2014 af mathon

den molære opløselighed af
                                 [Ba2+] = (1,5·10-9 M2) / [SO42-]  = (1,5·10-9 M2) / (0,1 M) = 1,5·10-8 M

den molære opløselighed af
                                 [Ca2+] = (6,1·10-5 M2) / [SO42-]  = (6,1·10-5 M2) / (0,1 M) = 6,1·10-4 M

og du har ret i
fejltastningen 1,5·10-5 M2 som skulle have været  6,1·10-5 M2

og dermed

                      [Ca2+]ligevægt = (0,04 M) - (6,1·10-4 M) = 0,03939 M
                           


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. marts 2014 af gigas (Slettet)

#6 Det er stadigvæk et stykke fra facit (2,7 · 10-3 M og 6,6 · 10-8 M)


Skriv et svar til: To opløselighedsprodukter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.