Historie

kildekritik

04. marts 2014 af chimpanse (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg er ved at lave en opgave i Dansk historie. Jeg har fundet nogle interviews, som jeg skal lave kildekritik på. Men jeg ved simpelthen ikke hvordan jeg skal få det ind i opgaven og hvad jeg præcis skal skrive ang. kildekritik..

Er der nogen der kan hjælpe? På forhånd, tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2014 af Perfektum12 (Slettet)

Den måde du fører kildekritik på, er at du starter med en problemformulering, som du gerne vil have dine kilder skal svarer på. Eksempelvis: Hvorfor stemte de danske partier for EU deltagelse? 

Når du har en problemstilling på plads, kan du begynde den egentlige kildekritik som oftest forgår i fire stadier:

1: Præsentere kilden: Her skal du præsentere kild med de sædvanlige HV spørgsmål:

   Hvem: Hvem udtaler sig i kilden, eller hvem står bag kilden?

   Hvad: Hvilken slags kilde er der tale om: Er det et uddrag fra en tekst? Et maleri? En Annonce? 

   Hvornår: Hvornår er denne kilde skrevet? Der forskel på om den er skrevet i 1945 eller 1995. 

   Hvordan: Her forklarer du kort hvad kilden omhandler.

2: Beskriv indholdet i kilden:

I denne del beskriver du mere uddybende det centrale budskab i kilden, og du skal helst illustrer dette med et citat fra materialet, hvis det er en tekst du arbejder med. 

3: Bedømmelse af kilden: 

Troværdighed: Her kigger du på om kilden er troværdig altså taler personen sandt. Her er det vigtigt, at       kigge på interesserne bag kilden. Eksempelvis hvis det er en socialist, der taler om ulighed, så er der risko for at personen vil fordreje virkeligheden, så uligheden kommer til at synes større, eller omvendt er der tale om en liberalist bag kilden som udtaler sig om skattelettelser, så er der risko for at personen også vil fordreje virkeligheden angående skattelettelser.

Tendens: Desuden kigger du på om den har tendens altså er den farvet i sin holdning eller har den et bestemt fokus som viser at kilden er subjektiv eller omvendt at kilden er objektiv. Her kunne det eksempelvis være om sproget er konservativt eller måske mere revelutionært sprog med kampråb. 

Repræsentativ: Yderligere skal du nok se på om den er repræsentativ altså er personen som taler eller selve materiale repræsentativ for sin tid. En repræsentativ kilde ville eksempelvis være en statsminster som holder en tale om hvad regeringen vil fortage sig, her vil statsminsteren være repræsentativ for regeringens holdning. En kilde med statestikker vil være et andet eksempel på et repræsantativ kilde, men husk på at statestikker kan fordrejes også. 

4: Besvarelse af problemstilling

Tilsidst laver du så den endelige konklusion ved at se på, hvordan din kilde svarer på problemstillingen, og evt. hvilket ekstra perspektiv den giver i forhold til de andre kilder som måske har modsvarende holdninger. Det vigtigt at du har det med løbende i din behandling af kilden hvordan den besvarer din problemstilling, så udvælg et kilde materiale der relatere til din problemstilling.

Håber det hjælper lidt. 


Svar #2
09. marts 2014 af chimpanse (Slettet)

Tusinde tak for svaret!

Det hjælper rigtig meget :D


Skriv et svar til: kildekritik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.