Matematik

Løs ligningen f(x) =0

24. marts 2014 af nelarsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har vedhæftet opgaven, kan desværre ikke regne ud hvordan jeg laver den!!

Vedhæftet fil: f.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse ligningen

        f(x) = x4 + 8x3 + 18x2 + 16x + 5 = 0 .

Funktionen f(x) er et polynomium af 4. grad. At løse ligingen f(x) = 0 kaldes at finde rødderne i polynomiet f(x). Et polynomium af 4. grad kan højst have 4 forskellige rødder. Kan man gætte en rod, kan man ved polynomiers division reducere polynomiet til graden 3. Ved at gætte yderligere en rod, kan man reducere polynomiet til et 2.-gradspolynomium, hvis resterende rødder så kan bestemmes.

Bemærk, at summen af koefficienterne af lige grad er lig med summen af koefficienterne af ulige grad. Det betyder, at x = -1 er en rod.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2014 af mathon

   rødder
                  -1  og   -5

                                       f(x)=(x+1)\cdot (x+5)\cdot (x^2+2x+1)=(x+1)^3\cdot (x+5)


Svar #3
24. marts 2014 af nelarsen (Slettet)

Hvordan i alverden "Gætter" man bare en rod? :) Er er ikke en metode man kan benytte sig af til 4.gradsligninger?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2014 af hesch (Slettet)

Gymnasiale matematikopgaver, er som regel lette at gætte rødder i:  x = 1, x = -1, osv.

I den "virkelige" verden, hvor en rod fx kan være  -61,376  er det langt sværere/omstændeligt.

Men en lommeregner includerer funktioner, der gætter sig systematisk frem vha. iteration, og kan endog gætte komplekse rødder.

Ved reelle 3. ( eller 5. , osv. ) gradsligninger kan du altid iterere dig frem til mindst en reel rod.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Metoden til generelt at finde rødderne i et 4.-gradspolynomium er meget kompliceret. For de simple ligninger, der som regel gives i gymnasieklasserne, er gættemetoden ofte ganske brugbar. I øvrigt er det forklaret i #1 hvbordan man indser, at x = -1 er en rod i dette polynomium

        f(x) = 1·x4 + 8·x3 + 18·x2 + 16·x + 5

Da summen af de lige koefficienter (de røde koefficienter) er lig med summen af de ulige koefficienter (de grønne koefficienter), er x = -1 en rod i polynomiet.

Foretages polynomier division med (x+1), har man så

        f(x) = x4 + 8x3 + 18x2 + 16x + 5

             = (x+1)·(x3 + 7x2 + 11x + 5) .

Polynomiet x3 + 7x2 + 11x + 5 opfylder også den egenskab, at summen af de lige koefficienter er lig med summen af de ulige koefficienter, så vi har, at x = -1 også er rod i dette polynomium, dvs.

        f(x) = (x+1)·(x3 + 7x2 + 11x + 5)

              = (x+1)·(x+1)·(x2 + 6x +5) .

2.-gradspolynomiet x2 + 6x + 5 faktoriseres let, så vi har

        f(x) = (x+1)·(x+1)·(x2 + 6x +5)

             = (x+1)·(x+1)·(x+1)·(x+5)

             = (x+1)3·(x+5)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. marts 2014 af Haxxeren

#5

God forklaring, men hvordan kunne man se, at polynomiet:

x3 + 7x2 + 11x + 5

også opfyldte egenskaben med, at summen af de lige koefficienter er lig med summen af de ulige koefficienter?

Idet alle koefficienter er ulige, bliver summen:

1 + 7 + 11 + 5 = 24

Skal denne sum sammenlignes med det oprindelige 4. gradspolynomium?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, min sprogbrug blev åbenbart lidt for sløset for dem, der ikke havde fulgt med i timen. Med lige koefficienter mentes koefficienterne til leddene af lige grad, og med ulige koefficienter mentes koefficienterne til leddene af ulige grad, som det fremgår mere klart af forklaringen i #1 og også af farvelægningen i #5.

For et polynomium f(x) = ∑ni=0 ai·xi benytter man blot, at

f(1) = ∑ni=0 ai   og    f(-1) = ∑i(lige) ai - ∑i(ulige) ai


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. marts 2014 af Haxxeren

#7

Doh! Du har ret.

Hvad hvis summen af de lige og de ulige grad ikke var lig hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, så er f(-1) ≠ 0 , og x = -1 er derfor ikke en rod.

Pointen er blot, at det er ganske let at undersøge, om x = 1 eller x = -1 er rod i et forelagt polynomium.


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. marts 2014 af Haxxeren

#9

Nu spørger jeg igen, men hvordan undersøger man, om x = 1 er en rod?

Det hænger garanteret sammen med f(1) = ∑ni=0 ai, men hvordan skal det forstås (med ord)?


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man undersøger, om f(1) = ∑ni=0 ai er lig med 0, altså om summen af alle koefficienterne er lig med 0. Hvis det er tilfældet, er x = 1 en rod, ellers ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. marts 2014 af hesch (Slettet)

#1:    Ad:

Bemærk, at summen af koefficienterne af lige grad er lig med summen af koefficienterne af ulige grad. Det betyder, at x = -1 er en rod.

Jeg finder det mærkværdigt, i praksis at skulle huske en sådan regel, for hvorfor skulle x = -1 dog være rod i et praktisk eksempel, altså uden for gymnasiets univers ?  Det er een ud af millionen, at det sker. Lærer man for skolen eller for livet ?

I praksis hedder ligningen:

f(x) = x4 + 8x3 + 18x2 + 16x + 5 = 0    ( der må her være tale om en måle/program fejl )   →

f(x) = x4 + 7,967x3 + 18,123x2 + 15,922x + 5,185 = 0 .

Her er x ≠ -1, men hvad er den så ?

( Dog:  En langt mere anvendelig regel er, at hvis summen af alle koefficienter = 0, så er x = 1  rod: Hvis denne rod optræder som pol i et digitalt filter ( z-tranformation ), indeholder filteret en ren integrator, hvilket man meget ofte tilstræber. Altså det kan man bruge til noget i praksis:  9 ud af 10, ved digitale filtre. Der findes mange jobs hos Oticon, B&O og andre firmaer, der anvender digitale filtre)


Skriv et svar til: Løs ligningen f(x) =0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.