Matematik

Q = tællelig mængde?

15. februar 2006 af baloon (Slettet)
Er der nogen kloge hoveder der kan fortælle mig, hvordan man viser Q er en tællelig mængde?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2006 af fixer (Slettet)

Vis at der findes en bijektion mellem Q og N.

Svar #2
16. februar 2006 af baloon (Slettet)

Vi har ikke beskæftiget os med bijektion, men hvad går det ud på?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#:
En afbildning er bijektiv, såfremt den både er surjektiv (på) og injektiv (én-til-én).


For en surjektiv afbildning f:A-->B gælder der, at for alle x,y E A, er

x != y => f(x) != f(y)

og tilsvarende

f(x) = f(y) => x = y


En afbildning f:A-->B siges at være surjektiv, såfremt der

for alle y E B eksisterer et x E A, således at y = f(x).


Notation:
``x E A'' skal forstås som at ``x er element i mængden A''.

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#3:
Rettelse: Indlægget er skrevet til #2, hvilket jeg ikke lige fik med.

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. februar 2006 af fixer (Slettet)

#3
Det er nok nærmere en bijektion disse ækvivalnser gælder for.

#2
Udtrykt i daglig tale en er afbildning f:A->B surjektive hvis og kun hvis ethvert element i mængden B er billedet af mindst eet element i A. Det kan godt hænde, at samme element i B er billedet af flere elementer i A.

En afbilding f:A->B kaldes injektiv hvis og kun hvis ethvert element i B er billedet af højst eet element i A. Det kan godt hænde, at der findes elementer i B, der ikke er billedet af noget element i A.

Som Dominik rigtigt påpeger, kaldes en afbildning bijektiv såfremt den både er surjektiv og injektiv.

Sammenholdes de to definitioner ovenfor ser man, at en afbilding f:A->B er bijektiv hvis og kun hvis ethvert element i B er billedet af netop eet element i A. Som nævnt i #3 gælder derfor

x != y => f(x) != f(y)

og tilsvarende

f(x) = f(y) => x = y

Det ses altså, at hvis man kan redegøre for, at der findes en bijektion mellem to mængder, A og B, så har disse mængder samme kardinalitet.

Det er derfor et bevis for at Q er tælleligt uendelig kan føres ved at finde en bijektion mellem Q og N. N er nemlig tælleligt uendelig per definition.

Svar #6
16. februar 2006 af baloon (Slettet)

Tak for hjælpen.

Har lige et enkelt spørgsmål..

x!=y => f(x)!=f(y)

Hvordan skal "!" forståes?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. februar 2006 af fixer (Slettet)

"!=" betyder 'forskellig fra' eller 'ikke lig med'.

Skriv et svar til: Q = tællelig mængde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.