Kemi

masse af stof

21. marts 2018 af TKCA1 - Niveau: C-niveau

Er der nogen, der kan hjælpe med nedenstående opgave?

Kobber(II)sulfat med 5 krystalvand kan bl.a. fremstilles ved en reaktion mellem kobber(ll)oxid og fortyndet svovlsyre. Reaktionen kan formuleres: CuO + H2SO4 + 4 H20 -> CuSO4*5H20

a) beregn massen af den mængde CuSo4*5H2O, der kan fremstilles udfra 10,0 g CuO.

Indtil videre har jeg molekylemassen: 

63,55+32,07+(4*16)=160

H2O=18

5*18=90

160+90=250

så må n være 250. 

I må meget gerne hjælpe videre derfra. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2018 af AngelOneOne

Hej,

Nej - M = 250 g/mol

Beregn hvor mange mol CuO der er i 10,0 g. Hvis svovlsyren tilsættes i overskud, vil der være det samme antal mol af kobber(II)sulfat pentahydrat. dvs. du ganger antal mol CuO med molvægten af kobbersulfat. Når du gør det, får du massen af den dannede kobbersulfat. Formlen du skal bruge er:

n=\frac{m}{M} \leftrightarrow m = n\cdot M

n = antal mol
m = massen i g
M = molvægten i g/mol

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
21. marts 2018 af TKCA1

men hvordan regner man hvor mange mol CuO der er i 10,0g. Det forstår jeg ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2018 af AngelOneOne

n_{CuO}=\frac{10,0g}{79,545 g/mol}=0,126mol

m_{CuSO_{_{4}}\cdot 5H_{2}O}=0,126mol\cdot 249.6850g/mol=30,5 g

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #4
21. marts 2018 af TKCA1

Så M=250, m=30,5 g, og n=0,126


Svar #5
22. marts 2018 af TKCA1

Er det ikke på den måde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. marts 2018 af AngelOneOne

Hej,

Jeg er ikke sikker på havd det konkret er du spørger om, men jo, når du har M og n, kan du beregne m, ved at gange M og n.

Hvis du har M og m, kan du finde n, ved at dividere m med M.

M = Stoffets molvægt (som du altid kan beregne hvis du kender dets kemiske formel)
n = antal mol af stoffet
m = massen af stoffet

M kan du som sagt altid beregne, og har du så enten en værdi for n eller en værdi m, kan du beregne den sidste værdi ved hjælp af formlen som jeg angav tidligere.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #7
22. marts 2018 af TKCA1

Hej. 

Det er fordi jeg også skal beregne massen af den fremstillede mængde CuSO4* 5H20. Det forvirrer mig lidt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. marts 2018 af AngelOneOne

Hej,

Du skal ikke være så forvirret. Du kan se af reaktionsligningen, at kobberoxid og svovlsyre reagerer 1:1. Derfor er mængden (antal mol) af kobberoxiden, den samme som mængden (antal mol) kobbersulfat den samme. Når du kender massen af kobberoxid (hvilken du kan beregne for du kender dets kemiske formel) og du ved hvor mange gram af kobberoxiden du har, kan du beregne hvor mange mol du har. Du har (da reaktionsforholdet er 1:1), dermed den samme mængde kobbersulfat og molvægten af kobbersulfat kan du beregne (som du også har gjort). Dvs. at du nu kender både n og M af kobber sulfaten og kan derfor beregne m. Det er ikke så svært når man ført lige får det lært. Herunder de tre formler til bestemmelse af hhv. n og m, altefter hvilke værdier du kender:

n=\frac{m}{M}

m=n\cdot M

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #9
23. marts 2018 af TKCA1

Ok. Det giver mening for mig nu:))

Tusinde taak:)


Skriv et svar til: masse af stof

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.