Kemi

Binding mellem glutamat og DNA

19. november 2018 af newbee - Niveau: Universitet/Videregående

Hvad er det der gør at glutamat kan binde til baserne i DNA? når DNA er negativt laded og hydrofilt og glutamat er en syre og også er negativt ladet.

Jeg troede bare ikke at syrer og baser kunne binde sig til hinanden, men hvis de kan hvorfor?
Eller er det fordi baserne i dnaet er positivt ladet at glutamat kan binde sig til dem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2018 af Lillon (Slettet)

Jeg antager, at du taler om binding af transkriptionsfaktorer til DNA.

I cellen, ved neutral/ fysiologisk pH, findes glutaminsyre (forkortet Glu eller E) som glutamat, altså som negativ ladet carboxylat-anion. Glutamat er altså et meget polært molekyle, og binding af glutamat til DNA's baser baserer især på hydrogen bindinger.

Se fx her figure 2:  http://what-when-how.com/molecular-biology/dnaprotein-interaction-thermodynamics-part-1-molecular-biology/  = binding af en basic helix-loop-helix (bHLH) transkriptionsfaktor til DNA (den sekvens transkriptionsfaktoren binder til, hedder E-box). Bemærk, at glutamat/ DNA interaktionen er påvirket af arginin, den næste aminosyre i proteinet. Denne glutamat og den efterfølgende arginin er typiske for bHLH proteiners DNA-bindende domæne og afgørende for dets funktion.

Fx her findes flere "kemiske" informationer til glutamat/ DNA interaktionen (søg efter "glutamat" i teksten): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC55782/


Skriv et svar til: Binding mellem glutamat og DNA

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.