Kemi

Afstemning af redox landolts eksperiment

09. december 2018 af asmcfarna (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, 

Er der nogen der kan hjælpe mig med en forklaring på afstemning af følgende redoxreaktioner?:

1) IO3-(aq) + HSO3-(aq) → I-(aq) + HSO4-(aq)

2) IO3-(aq) + I-(aq) → I2(aq)

3) I2(aq) + HSO3-(aq) → I-(aq) + HSO4-(aq)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2018 af mathon

1)
             \small \overset{\mathbf{{\color{Blue} +5}}}{I}{\! O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H\overset{\mathbf{{\color{Red} +4}}}{S}{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; \overset{\mathbf{{\color{Blue} -1}}}{I}{^-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H\overset{\mathbf{{\color{Red} +6}}}{S}{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}  

\small \begin{array}{lccc} &\textup{ned}&\textup{op}&\textup{antal}\\ I&6&&1\\ S&&2&3 \end{array}

\small \textup{afstemning af op- og nedgange:}

             \small I{ O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 3\, HS{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; I{^-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 3\, HS{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}  

\small \textup{oxygen stemmer}


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2018 af mathon

2)

      \small \textup{Da I dismuterer begyndes med m\ae rkning:}


             \small \overset{\mathbf{{\color{Blue} +5}}}{I^*}{\! O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \; \overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{I}{^-}\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; \overset{\mathbf{{\color{Blue} 0}}}{I^*}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{I}\, _{\textit{(aq)}}  

\small \begin{array}{lccc} &\textup{ned}&\textup{op}&\textup{antal}\\ I^*&5&&1\\ I&&1&5 \end{array}

\small \textup{afstemning af op- og nedgange:}

             \small I^*{ O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 5\, I{^-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 6\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; I^*\, _{\textit{(s)}}\; +\; 5\,I\, _{\textit{(s)}}\; +\; 3H_2O\, _{\textit{(l)}}  

\small \small \textup{afstemning af ladning:}
\small \textup{Nu er der ikke l\ae ngere brug for m\ae rkning:}

             \small I{ O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 5\, I{^-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 6\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; 3\,I_2\, _{\textit{(s)}}

\small \textup{afstemning af hydrogen:}

             \small I{ O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 5\, I{^-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 6\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; 3\,I_2\, _{\textit{(s)}}\; +\; 3\, H_2O\, _{\textit{(l)}}
                                            
\small \textup{oxygen stemmer}


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2018 af mathon

3)
             \small \small \overset{\mathbf{{\color{Blue} 0}}}{I_2}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H\overset{\mathbf{{\color{Red} +4}}}{S}{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; \overset{\mathbf{{\color{Blue} -1}}}{I}{^-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H\overset{\mathbf{{\color{Red} +6}}}{S}{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}

 \small \begin{array}{lccc} &\textup{ned}&\textup{op}&\textup{antal}\\ I&1&&2\\ S&&2&1 \end{array}

\small \textup{afstemning af op- og nedgange:} 

             \small I_2\, _{\textit{(s)}}\; +\; HS{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; 2\, I^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; HS{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}

\small \small \textup{afstemning af ladning:}

             \small I_2\, _{\textit{(s)}}\; +\; HS{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; 2\, I^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; HS{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, H^+\, _{\textit{(aq)}}

\small \textup{afstemning af hydrogen:}

             \small I_2\, _{\textit{(s)}}\; +\; HS{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \longrightarrow \; 2\, I^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; HS{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, H^+\, _{\textit{(aq)}}

\small \textup{oxygen stemmer}


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. december 2018 af mathon

korrektion

2)
                            \small \small \overset{\mathbf{{\color{Blue} +5}}}{I^*}{\! O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \; \overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{I}{^-}\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; \overset{\mathbf{{\color{Blue} 0}}}{I^*}\, _{\textit{(s)}}\; +\; \overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{I}\, _{\textit{(s)}}


Skriv et svar til: Afstemning af redox landolts eksperiment

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.